Депутатите не изпълнили голяма част от обещанията си за 2013-а
Депутатите не изпълнили голяма част от обещанията си за 2013-а / снимка: БГНЕС

Депутатите не са изпълнили голяма част от обещанията си за 2013-а, като изработването на нов Изборен кодекс до края на годината. По-големият проблем обаче е, че са пренебрегнали друг основен ангажимент - да станат по-достъпни за избирателите.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда обясни пред bTV, че едва шестима от всичките 240 депутати са посочили в своя сайт колко и какви срещи са имали с избиратели през последната половин година.

„Това е неприемливо като подход. Толкова пари се дават за автопарк и бензин, очевидно за обиколки из страната, а само шестима са обявили какво са правили в последните 6 месеца. Нито един не е обявил телефон за връзка с неговата приемна или сътрудници. Обявените имейли са по-скоро проформа. Те общуват по други електронни пощи. Това сме го установили, защото нашият институт изпраща периодично въпросник към тях - да дадат повече профилна информация, за своите приемни, сътрудници, интереси. Много трудна е обратната връзка. А тези неща са нормални за всяка една развита демократична държава", поясни Цонева.

По думите й в закона била включена разпоредба, за която настоявали граждански организации - разходите за приемни и сътрудници на народните представители да бъдат публикувани на страницата на депутата. Нито един не е направил това, посочи още експертът.

Според нея мнозинството от политиците в парламента не са съгласни и с преференциалното гласуване, тоест всеки избирател да посочва сам твоя кандидат и той да се издига нагоре в листите. „При една такава практика народните представители стават по-ангажирани. Сега лоялността е към върхушката на партията, към апарата, а не към избирателя", допълни Цонева.