/ БГНЕС
Омбудсманът да се избира от парламента с явно гласуване. Тази промяна приеха народните представители от Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека на заседание днес.

Те гласуваха проект за решение за приемане на Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за омбудсман, представянето и публичното оповестяване на документите, изслушването на кандидатите в Комисията, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Ковачева сезира Гешев за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция

Единствената разлика, която се прави от предишния избор, е начинът на избор - от тайно в явно, обясни председателят на комисията Красимир Велчев. Понеже говорим за прозрачност, и това са исканията на европейските институции, ние променяме и правим избора явен, каза Велчев.

По време на заседанието депутатът Павел Шопов поиска неправителствените организации да не могат да правят предложения за избор на омбудсман. Това искане не бе подкрепено от останалите членове на комисията.

Близо 50 000 души са потърсили помощ от омбудсмана през 2019 г.

Велчев посочи, че народните представители трябва да са отворени към обществото и към неправителствените организации. Голяма част от тях представляват мнението на една част от обществото, напомни той. Велчев смята, че когато става дума за избор на омбудсман предложенията би трябвало да се правят от неправителствените организации, които са в областта на защита на правата на човека. Той допълни, че не е направено това ограничение в сегашните правила.
БТА