Депутат от Атака скандализира Европа - извини се
Депутат от Атака скандализира Европа - извини се / netinfo

Българският евронаблюдател от “Атака” Димитър Стоянов предизвика скандал сред колегите си от Европейския парламент, след като си позволи коментари по адрес на унгарска евродепутатка от ромски произход, номинирана за годишната награда на списанието Parliament Magazine.

32-годишната Ливия Ярока е първата жена от ромски произход, избрана в Европарламента. Тя е номинирана от свои колеги за награда в областта на правосъдието и фундаментарните права.

По повод номинацията Димитър Стоянов е разпространил мейл с личната си оценка, в която е изразил расистко отношение към Ливия Ярока. “На българските пазари могат да се намерят по-красиви циганки за по 5 хиляди евро!” - е написал в мейла до колегите си Стоянов.

Позицията на Стоянов провокира остра реакция на евродепутатите, част от които са поискали отстраняването му от Европейския парламент.

Димитър Стоянов не беше открит от Дарик радио за коментар на случилото се. Всички останали български депутати – наблюдатели в Европейския парламент се разграничиха от позицията на Стоянов и определиха поведението му като недопустимо. Част от тях са изпратили и лични писма до председателя на Европарламента Жозеп Борел, в което са го информирали, че за случая ще бъде сезирана и комисията по етика в българския парламент. Това съобщи за Дарик евронаблюдателят от левицата Кристиян Вигенин. Ето какво каза още той:

„Изключително неприятна ситуация се получи, ден след големия успех на България. Трябваше в Европейския парламент България отново да присъства с неприятна новина. Едни изключително грозни, нискокултурни даже бих ги нарекъл коментари по адрес на евродепутатка, от нашия наблюдател Димитър Стоянов и се наложи не само заради острата реакция от страна на нашите колеги, но и ние също да реагираме и да обясним, че за съжаление няма механизми по които българският парламент би могъл да оттегли Димитър Стоянов като европейски наблюдател. По същият начин стоят нещата и в Европейския парламент, тъй като имаше отправени препоръки Жозе Борел, като съпредседател на парламента, да вземе необходимите мерки срещу подобно поведение. Европейският парламент също не може да прекрати правомощия на наблюдател в него. За нас, поне единственото което можем да направим на този етап е: първо да дадем ясно да се разбере, че подобно отношение може би е присъщо на „Атака”, но на нито една друга политическа сила в България, нито на останалите депутати в европейския парламент. На второ място, да съзираме Комисията по Парламентарна етика в българския парламент, това ще го направим още утре и сериозно да помислим по какъв начин ще бъдат определени европейските депутати, които временно ще заседават в Европейския парламент до провеждането на изборите, но моето лично мнение е, че Димитър Стоянов няма място като европейски депутат в европейския парламент с подобно поведение”.

<!--Sm-->

След скандала в Европейския парламент Димитър Стоянов е изпратил писмо до всички депутати, наблюдатели и асистенти, в което обяснява, че няма расистки убеждения и има право на политическа позиция.

„Не съм имал намеренията да обидя многоуважаваната г-жа Ярока - Просто исках да изтъкна, че в България ромските момичета продължават да бъдат продавани като вещи от родителите си”, е написал Стоянов. „В ХХІ век да обвиниш някого, че е расист е най-тежката обида. Още веднъж бих искал да поднесе най-дълбоките си извинения на г-жа Ливия Ярока и на всички, които са се почувствали обидени, но аз също бях обиден, защото не съм расист, гордея се, че съм българин, че съм депутат и наблюдател” – казва в писмото си българският националист. Димитър Стоянов подчертава, че има право на свобода на изказване на политически идеи и това, че неговият подход към някои социални проблеми е различен от този на останалите, не означава, че е расист.