/ БГНЕС
Спекулациите, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат основания, така премиерът Николай Денков коментира приетите в Народното събрание промени в Конституцията и реакцията на президента Румен Радев

Държавният глава обяви по-рано, че ще сезира Конституционния съд. "Гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост на българските граждани, с каквато цел бяха инициирани. За сметка на това подкоповат устоите ни, като демократична, правова и суверенна държава", заяви Радев.

Радев: За експеримента с Конституцията българите ще платят висока цена, мой дълг е да сезирам КС

"Достатъчно ясно беше обяснено, че служебните правителства са замислени в Конституцията като преходен период от едно редовно към друго редовно парламентарно мнозинство с основна задача да осигурят честни избори. Това, че през последните години се реализира друга ситуация, показа, че имаме проблем в Конституцията и този проблем беше адресиран по адекватен начин. Както виждате - не се премахват служебните правителства, защото в дискусията, която имах с Венецианската комисия, това беше едно от техните предложения. Има европейски държави, в които няма служебни правителства. Така че всякакви спекулации, че се прави нещо срещу конкретен човек, нямат никакво основание", заяви Денков. 

Окончателно: Депутатите приеха промените в Конституцията

По думите му президентът Радев е "заинтересовано лице в тази ситуация и няма как да очакваме той обективно да оценява какво е решено за служебните правителства". 

Според премиера много по-важни са промените в правосъдната система. 

"Това са промени, които се очакват от много години и аз лично се радвам, че имаме конституционно мнозинство, което ги гласува. Текстовете, които бяха гласувани, са съгласувани с Венецианската комисия, с Европейската комисия, свързани са с предложението за Върховенството на правото от ЕК, така че всякакви спекулации, че това са видите ли някакви решения, които са ги взели някакви хора в тесен кръг, не съответства на действителността", допълни министър-председателят Николай Денков.

Премиерът присъства на събитието по връчването на свидетелствата за летателна правоспособност на първите шестима пилоти, които ще изпълняват операции по спешна медицинска помощ по въздух – HEMS.