Утрешният ден ще бъде Ден на национален траур за жертвите, загинали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г., реши кабинетът. В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

"След като бяха изведени всички хора, които бяха под риск в региона, след като постепенно се възстановява животът там, и след като има хора, които загубиха живота си там, е време да се опитаме в дълбочина да анализираме причините за това, което се случи". Това заяви премиерът Николай Денков.


"Утре с моя заповед ще бъде сформирана временна ведомствена експертна комисия, на която ще бъде възложено да бъде извършена проверка на състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение по Южното Черноморие", посочи премиерът. 

Той уточни, че комисията ще бъде председателствана от зам.-министърът на околната среда и водите Петър Димитров.

"Това е начинът да се подходи сериозно и системно, когато има проблеми от този тип. Решенията трябва да бъдат вземани на база обективна, проверена и пълна информация, а не на базата на едно или друго мнение във Фейсбук", допълни Денков.