13 мерки за противодействие на пътния травматизъм разпореди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Един от основните приоритети на МВР, заявен от настоящото ръководство, е осигуряване на безопасността на движението по пътищата в Република България.

Допълнителни полицейски сили, които са обучени, ще се включат в контрола по пътищата. Министър Демерджиев уточни, че става дума за около 8500 служители.

Като основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т.нар. „линеен подход“. Полицейски патрули, чрез придвижване в транспортния поток, ще следят за поведението на участниците в движението и за нарушения от всякакъв тип.

По разпореждане на министър Демерджиев се завишава контролната дейност в населените места по отношение управлението на МПС от неправоспособни водачи, в т. ч. малолетни и непълнолетни, както и водачи, лишени от право да управляват моторни превозни средства.

Ще се завиши контролът, за да не се допуска управлението на товарни автомобили след употреба на алкохол, непосредствено след потегляне от местата за престой и паркиране.

Той изрази надежда, че с прилагането на тези мерки ще намалеят осезаемо пътните инциденти и това ще се усети.  Комплексът от мерки бе обсъден до ръководния състав на полицията бе обсъден на Националното съвещание, което се проведе в петък.