Делото за трагедията София – Кардам приключва до края на годината?
Делото за трагедията София – Кардам приключва до края на годината? / снимкa: Sofia Photo Agency

Делото за пожара във влака София - Кардам, при който в края на февруари миналата година загинаха девет души, ще се провежда по съкратено съдебно следствие, се споразумяха страните. Адвокатите на близките на загиналите представиха в началото на заседанието молби за одобряване на граждански искове от страна на наследниците за нанесени неимуществени вреди в размер на общо близо 3 млн. лв., които бяха одобрени.

 Съдийският състав постанови като граждански ответник по делото да се приеме Български държавни железници „Пътнически превози" ЕООД. Целта на съкратеното съдебно следствие беше да не се стига до разпитването на всички 123-ма свидетели. Страните се споразумяха да не се призовават и разпитват 24 свидетели, 13 от тях пожарникари. С мотив, че разказите на роднините на загиналите не помагат за изясняване на обективната истина, адвокатите на тримата подсъдими служители на БДЖ поискаха да не бъдат разпитвани 17 от близките. Бащата на загиналия Даниел Вичев Васил обаче изрази категоричното си желание да свидетелства и съдът уважи молбата му. Стана ясно и че от свидетелския списък няма да се призовават и осем вещи лица. Така от предварителният брой на свидетелите останаха да бъдат изслушани около 75. Според съдията по делото, Николай Господинов, предстои много работа.

"Предстои изслушването както на един голям брой от свидетелите, така и на една голяма част от експертизите. Надявам се до края на календарната година да приключим или в началото на следващата", каза още Господинов.

И тримата подсъдими по делото не се признаха за виновни. Следващите заседания по делото ще са на 7, 8 и 9 октомври и на 5 и 6 ноември.