Делото Килърите: Един невинен и трима осъдени на доживотен затвор
Делото Килърите: Един невинен и трима осъдени на доживотен затвор / БГНЕС архив

Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди на Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов, обвинени за две убийства по скандалното дело "Килърите".

Заедно с тях на подсъдимата скамейка са още Райчо Стойнев и Янко Попов.

Срещу петимата са повдигнати различни обвинения, включително за палежи и две убийства - на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на великотърновския адвокат Петър Лупов.

"Килърите" поискаха съдът да ги признае за невинни

Според прокуратурата подсъдимите са действали като организирана престъпна група, ръководена от Петър Стоянов.

Варненският апелативен съд се произнася за втори път по делото "Килърите", след като ВКС го върна през миналата година заради допуснати процесуални нарушения.

Днес съдът потвърди доживотните присъди на Стоянов, Вълев и Костов. Присъдата на Янко Попов бе намалена от 17 на 10 години затвор, която той трябва да изтърпи при първоначален строг режим. Съдът обяви за невинен Райчо Стойнев по обвинението, че е бил помагач при убийствата.

Сигнал за бягство на Пешо Сумиста засили охраната му

Решенията на Апелативния съд подлежат на обжалване в 15-дневен срок.

След произнасянето на присъдата прокурорът Ася Петрова коментира, че през следващите дни обвинението ще реши дали да бъде протестиран днешният съдебен акт в частта му, която оправдава Райчо Стойнев и намалява наказанието на Янко Попов. Тя допълни, че е удовлетворена от изхода на делото, защото втори съдебен състав потвърждава доживотните присъди без право на замяна.

Адвокатът Карен Бейлерян посочи, че решенията на Варненския апелативен съд за доживотните присъди ще бъдат обжалвани пред ВКС. Според него с представените от защитата доказателства Върховният съд може да стигне до съвсем различна присъда и да оправдае подсъдимите.

Източник: БТА