Движение "България на гражданите" (ДБГ) подаде документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за местните избори в страната, насрочени за 27 октомври.

Председателят на политическата партия Димитър Делчев коментира пред журналисти причината защо се включват в гражданските инициативи и комитети, които ще подкрепят кандидатурата на Мая Манолова за кмет на столицата.

"Тя е единственият кандидат, различен от г-жа Фандъкова, който има шанс да се пребори с модела на управление на общината. Модел, който ние от ДБГ определяме като феодален и корупционен", заяви Делчев.

Манолова: Очаквам и тази кампания да бъде за обединение (СНИМКИ)
 
По думите му Мая Манолова е граждански кандидат. Тя е с човек с либерални разбирания, но доколкото защитава общи каузи с нас - машинното и електронното гласуване, Закон за фалита на частните лица, който и Европейската комисия го изисква - тя е доказала, че може да работи с дяснооориентираните хора, твърди Делчев. Поради тази причина ние ще настояваме да се сключи платформа за гражданско управление, която да гарантира, че ще има политики, които са важни за дясномислещите, добави още той и заяви, че първата стъпка в тази посока е пълен одит на финансите на общината, включително на общинските предприятия и дружества.
 
Делчев уточни, че партията му няма да сключва коалиция с БСП нито сега, нито в бъдещето, тъй като са техният очевиден идеологически опонент.

ДБГ изпревари БСП и подкрепи Мая Манолова


"Преговаряме с по-малки дясноцентристки партии, но все още е рано". Той уточни, че са проведени разговори и със СДС, и с "Демократична България", но проблемът е бил, че те първо са си направили листите преди да влязат в преговори.
 
"Имаме принципно национално решение да не влизаме в коалиционни отношения и с ГЕРБ, БСП и СДС", заяви Делчев.
 
ДБГ ще застанат зад Георг Спартански в Плевен, тъй като е доказал, че работи умно и качествено общината до този момент, стана ясно още от неговите думи.
 
Той добави, че ще подкрепят Живко Табаков, кандидатът за Бургас, който ще се конкурира с настоящия кмет на града Димитър Николов.