Дават на прокуратурата 101 случая с нередности в проекти по САПАРД
Дават на прокуратурата 101 случая с нередности в проекти по САПАРД / снимка: Sofia Photo Agency
101 случая, за които има съмнения за нередности по програма САПАРД, ще бъдат предадени на прокуратурата, съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Атанас Кънчев. По думите му новите случаи на доказани злоупотреби са общо 12, като 11 от тях са били констатирани от служители на Фонда.

В изпълнение на екшън плана са констатирани 51 случая на превишаване на средните пазарни цени. По други 51 случая има индикации за евентуално наличие на нередности. Цифрата на процедурите е 101, защото един и същи кандидат попада в констатациите и на двете групи, уточни заместник изпълнителният директор Константин Паликарски.

„Единственият начин да бъде надута цената на една поръчка по такъв начин, че някой да реализира по-голяма печалба отколкото му се полага, е като си нагласи обектите така, че средната цена да бъде по-висока. Ние имаме 51 случая според одиторите, тепърва трябва да се извършат допълнителни проверки, при които сме имали фалшиви оферти. В останалите 50 случая ние виждаме, че субсидията, която е платена по САПАРД, е била много по-висока от средните пазарни цени на активите към момента на даването на субсидията”, обясни Паликарски.

По думите на Константин Паликарски вероятно бивши служители на ДФ „Земеделие” също са замесени в злоупотребите.