ДАНС залови цял арсенал оръжия в дома на петричанин
ДАНС залови цял арсенал оръжия в дома на петричанин / снимка: DarikNews.bg, архив

Голямо количество незаконни взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, сред които автомат „Калашников”, бойна граната, карабини, пистолети и други са иззети при спецакция на ДАНС, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Операцията е от предприетите мерки за обща превенция за намаляване на риска от тежки престъпления, свързани с публичното уреждане на конфликти между престъпни структури. При претърсване на жилище в Петрич, обитавано от криминално проявено лице, са открити и иззети големи количества незаконни взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и наркотични вещества. Иззети и множество различни видове огнестрелни оръжия, характерни за използване при извършване на тежки престъпления - десантен автомат „Калашников”, две нарезни карабини със заглушители, пет пистолета, пет револвера и други.

В хода на операцията за 72 часа е задържано криминално проявено лице, обитаващо жилището, на което са повдигнати три обвинения. Лицето има две ефективни присъди за незаконно притежание на оръжие и взривни вещества и още две присъди за притежание на наркотични вещества, както и съпричастност към множество престъпления, свързани с тежки и средни телесни повреди.

По случая се води досъдебно производство, което се наблюдава от Районната прокуратура в Петрич.