ДАНС проверявала депутат за връзки с чужда служба
ДАНС проверявала депутат за връзки с чужда служба / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Правомерно депутати от вътрешната комисия в парламента са били следени от ДАНС. Това е станало ясно след проверката на народни представители от комисията в агенцията, обяви председателят на вътрешната комисия Минчо Сапсов от НДСВ.

Разпечатките за телефонните разговори на депутатите от левицата Татяна Дончева и Румен Овчаров са правени по разработка, която да установи дали има изтичане на класифицирана информация от ДАНС, каза Спасов, след като депутати от комисията посетиха агенцията, за да се запознаят с фактите около работата със СРС-та.

Шефът на вътрешната комисия съобщи, че разработката за изтичане на информация е започнала още през юни и е свързана с материали в сайтовете „Афера", „Опасните" и други медии. До момента делото за вътрешната проверка още не е приключило. „Не може да има защитени лица, когато се касае за участието им в някаква дейност, свързана с изтичането на класифицирана информация", коментира Минчо Спасов.

"Имало е телефонни разговори между Татяна Дончева и Огнян Стефанов, от една страна, и Татяна Дончева и ДАНС, от друга", посочи Минчо Спасов. Не е ясно обаче каква точно информация е текла по този канал. На въпрос с кого е разговарял Овчаров, Спасов отговори така: „С различни хора". Минчо Спасов обясни и защо неговият телефонен номер е попаднал в разпечатките на службата. „Не съм никаква жертва, или страдалец. Правилно е проверяван моя телефон, защото се е оказало, че и в двата случая мой познат е разговарял с чужд разузнавач. След това е имал две-три обаждания към моя телефон и службите много правилно са проверили кому принадлежи този телефон и се е установило, че е моя”, обясни Спасов.

Това е станало през 2006 година, през 2008 година пък е засечена размяна на SMS-и с разследван депутат, който също е контактувал с чужд разузнавач, съобщи още Спасов.

Заместник-председателят на вътрешната комисия в парламента Татяна Дончева от левицата твърди, че има очевидно противоречие в твърденията на няколко длъжностни лица от ДАНС кой какво е правил и кой му е нареждал. Според нея ръководителят на агенцията е човекът, който казва истината. Тя и други депутати от вътрешната комисия бяха в ДАНС, за да се започнаят за работата на агенцията със СРС-та.

По думите й шефът на агенцията Петко Сертов не се е срещал с директора на дирекция „Вътрешна сигурност" Владимир Писанчев между 21 август и началото на септември. Тя каза, че е не е бил уведомен за исканите разпечатки. „Господата, които разпитвахме не ми казаха за среща на Писанчев с Петко Сертов, за да може да ни се породят съмнения, че Сертов му е наредил", посочи тя.