евреи
евреи / iStock
Те гравитират около български групи, изповядващи крайно дясна екстремистка идеология
Двама българи са задържани при съвместни действия на ДАНС и МВР на територията на страната.

Те са част от група лица, заподозрени в извършване на вандалски прояви спрямо Мемориала на Холокоста (Mémorial de la Shoah) в Париж.

Установиха българска следа в антисемитски вандализъм в Париж

Трети български гражданин, член на групата, е задържан на територията на държава членка на ЕС. В средата на май бе съобщено, че върху мемориала са изрисувани червени длани. Мястото е известно като Стената на праведните, върху която са изписани фамилиите на близо 4000 мъже и жени, помогнали за спасяването на евреите по време на Втората световна война.

 
Предприетите действия са в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена на 19 юли от френските власти във връзка с водено от тях наказателно производство за участие в организирана престъпна група, унищожаване и повреждане на чужда вещ след предварителен сговор с други лица, по етнически, расови и други подбуди.

Известно е, че задържаните лица гравитират около български групи, изповядващи крайно дясна екстремистка идеология.

Българинът, докарал ковчезите до Айфеловата кула: Платиха ми 120 евро

ДАНС провежда действия по установяване на подбудителите и съучастниците във вандалските действия в Париж, посочват от агенцията.

35 графити с червени ръце върху мемориала в Париж предизвика широко осъждане на фона на вълната от престъпления от омраза във Франция от началото на войната в Газа миналия октомври.

В началото на юни трима души поставиха 5 празни ковчега под Айфеловата кула, с надпис "Френски войници, загинали в Украйна". Мъжете са задържани от парижката полиция, а един от тях се оказа българин. Той твърди, че е получил 120 евро срещу които е закарал с бус ковчезите до парижката забележителност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня