Мъжът се нуждае от средства, за да продължи лечението си
Уникална операция даде шанс за живот на мъж с мозъчен тумор с тегло над 1 кг. Зад медицинското чудо стои екипът на болница „Свети Иван Рилски“ в София. Подобни случаи с толкова голям тумор са само няколко в света, съобщава NOVA.

Преди две години 41-годишният Божидар започва да изпитва силно главоболие. Отива първо в болницата в Самоков.

„Беше му направен скенер, но лекуващият доктор или този, който разчете резултатите, му беше казал, че това нещо е само козметично. Дори се пошегува, че ако в един момент започне да му пречи на шапката, може да си направи пластична операция и просто ще го изпилят”, разказа братът на Божидар Кирил Етрополски.

С времето обаче болката се увеличава. Божидар почти губи зрението си, а главата му видимо се деформира. Когато попада в болница „Свети Иван Рилски“, лекарите са в шок.

„Туморът е с размер, който заема цялата предна част на главата му. Самата диагноза, буквално и преносно, е изписана на челото. Трудно ми е да намеря обяснение и в момента все още го търся. Как е възможно това нещо да се случи в страна член на ЕС? Подобни случаи са описвани само в Индия”, посочи неврохирургът д-р Емануил Найденов.

Оказва се, че болестта е в твърде напреднал стадий и рисковете от хирургичното лечение са огромни. Ако не бъде опериран обаче, пациентът ще загине до края на годината.

„Колебанието в мен дали да се поеме този риск беше почти до последния момент. Силата, която излъчваше Божидар, наречен от 7-годишния си син „Железният човек”, и неговото желание за живот ми вдъхнаха увереност. В момента, в който влязохме в операционната зала, всяко колебание изчезна”, допълни д-р Найденов.  

По време на продължилата цял ден операция пациентът губи два литра кръв. На няколко пъти е между живота и смъртта. Днес Божидар е контактен и се възстановява.

Нито лекарите, нито близките на Божидар обаче знаят колко пари ще струва лечението му. „Трудно е да се калкулира колко точно този пациент струва като разходи на болничното заведение. Ако гледаме на медицината от счетоводната й гледна точка, такива пациенти най-вероятно няма да бъдат лекувани никога”, коментира д-р Емануил Найденов.

„Огромно благодаря на всички, които ни подадоха ръка”, каза Радка Етрополска, майка на Божидар.

Ако искате да помогнете, може да преведете средства по следната банкова сметка:

Дарителска банкова сметка в ОББ: Божидар Етрополски
BG16 UBBS 8448 4010 5014 13
BIC / SWIFT: UBBSBGSF
Основание: За операция
nova.bg