Д21 на Татяна Дончева се оттегля от разговорите с БСП за общ кандидат-президент
Д21 на Татяна Дончева се оттегля от разговорите с БСП за общ кандидат-президент / БГНЕС, архив

Партията на Татяна Дончева „Движение 21" се оттегля от разговорите за подкрепа на посочените от БСП кандидати за президент. Това се казва в позиция на партията.
"Действията на ръководството на БСП от началото на разговорите до момента създават впечатление, че БСП е раздирана от колебания и вътрешни противоречия, и не е готова за преговори. Това поведение дава основания да смятаме, че за ръководството на БСП победата в президентските избори е по-малко необходима, отколкото създаването на впечатление за подем на партията им, се казва в позицията.

АБВ и БСП са все по-близо до обща президентска кандидатура

Има съществено разминаване в разбиранията и подходите на Движение 21 и на БСП към предстоящите избори, отбелязват от партията на Дончева: "Ръководството на БСП настоява преговорите да доведат единствено и само до съгласуване на т.нар. „обща лява кандидатура" и „обединение на лявото" срещу ГЕРБ и дясното. Ние от самото начало смятаме, че поставянето на изборната надпревара върху плоскостта „ляво-дясно" работи в полза на кандидата на ГЕРБ. Твърдо сме убедени, че изборите за президент на републиката трябва да се възприемат като етап от продължителен процес на промяна в политическото статукво на прехода. В този процес трябва да бъдат увлечени партньори от целия политически спектър, които се обявяват за такава промяна".

Първанов: Борисов да свиква с мисълта, че може да загуби президентските избори

Хората на Дончева приели поканата от страна на БСП за разговори относно изборите за президент, тъй като отчитат, че без симпатизиращи на лявото хора, ГЕРБ и Борисов не могат да бъдат отстранени от президентската институция.

Нинова: Ще имаме обща лява кандидатура за президент, гоним победата

"Имайки предвид гореизложеното, „Движение 21" се оттегля от разговорите за подкрепа на посочените от БСП кандидати", обясняват от партията. В следващите дни те ще продължат да водят консултации с различни партии и неправителствени организации за характера на промените, които целят и за личностите, които могат да реализират промените чрез президентската институция.