Първанов: Борисов да свиква с мисълта, че може да загуби президентските избори
Първанов: Борисов да свиква с мисълта, че може да загуби президентските избори / БГНЕС
Първанов: Борисов да свиква с мисълта, че може да загуби президентските избори
88910
Първанов: Борисов да свиква с мисълта, че може да загуби президентските избори
Първанов: Борисов да свиква с мисълта, че може да загуби президентските избори
  • Първанов: Борисов да свиква с мисълта, че може да загуби президентските избори
  • Първанов: Борисов да свиква с мисълта, че може да загуби президентските избори

Бойко Борисов да свиква с мисълта, че може да загуби президентските избори. Това призова лидерът на АБВ и президент два мандата Георги Първанов. Според него коментарът на премиера относно номинирането на ген. Румен Радев за участие в изборната надпревара показва, че Борисов е притеснен и изплашен. АБВ и Движение „Гергьовден" подписаха днес споразумение за общи политически действия и те ще започнат още на вота за държавен глава. Според председателя на „Гергьовден" Драгомир Стефанов е възможно ГЕРБ също да издигнат генерал за президент.

Със сътрудничеството си АБВ и „Гергьовден" искат да покажат, че освен коалиция и конфронтация, може да има и конвергенция - или обединение на противоположни в политическия спектър партии, които запазват идейните си различия. Георги Първанов заяви, че в шестте номинации на БСП за кандидат-президент има кандидатура, която отговаря на неговите представи за бъдещ държавен глава.

Кои са номинациите на БСП за президентските избори?

Изборът на конкретната кандидат-президентска двойка обаче предстои. Според Първанов кандидатът за президент трябва да е непартийна, но е и антипартийна фигура. Номинацията на досегашния командир на Военновъздушните сили ген. Румен Радев, Първанов коментира така:

"Той наистина е един висок професионалист, той е дълбоко морален, почтен, свестен човек".

Нинова: Ще имаме обща лява кандидатура за президент, гоним победата

Председателят на „Гергьовден" Драгомир Стефанов вижда в лицето на ген. Радев възможност за обединение на леви и десни избиратели. По думите му е напълно възможно ГЕРБ също да номинират за президент генерал.

"Съвсем не е изключено ГЕРБ също да има кандидат за президент генерал. Специално по отношение на кандидатурата на генерал Радев аз мисля, че една такава кандидатура е много по-възможно да обедини гласоподаватели не само от ляво, но и от дясно", каза Стефанов.

Бъчварова: Борисов е една от възможностите за президент

Реакцията на Бойко Борисов на номинацията на ген. Радев показва притеснение, смята Първанов.

"Наистина видях господин Борисов много притеснен, за да не кажа уплашен. Моето послание - не е фатално да се загубят избори, трябва да свиква с тази мисъл. Не боли, аз съм губил преди повече от 20 години, след това съм печелил. Това е политиката, това е демокрацията", каза той.

Командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев е подал рапорт за напускане

Попитан би ли се съгласил да бъде вице на ген. Румен Радев, Георги Първанов отговори:

"Оценявам чувството ви за хумор. Няма как! Президентът си е президент, но бих съдействал да намерим най-силния, най-работещия вицепрезидент, който да разширява подкрепата за който и да е кандидат".

Движение „Гергьовден" ще направи свои номинации, но може да подкрепи и кандидатура на левицата, ако фигурата отговаря на принципите на движението, каза почетният председател Любен Дилов син.