/ снимка: БГНЕС, архив
"Това което се случва в момента, е една война, която се развихря между институциите, и не е добре за обществото", каза бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев по БНР.

Той отказа да коментира има ли нарушение на Конституцията с огласяването на записи, в които се твърди, че участва и президентът Румен Радев. "Възможно е премиерът Бойко Борисов да не е знаел, че ДАНС има запис на президента", коментира Йовчев.

Според него никой не е успял да използва специалните служби за сваляне и качване на правителства в България. "Силно преекспонирано е да се смята, че службите могат да бъдат единствен фактор в решаване на едни избори или за задействане на политическия процес в една или в друга посока", каза той.

Във връзка с възложената от главния прокурор Иван Гешев на ДАНС проверка на приватизационния процес Цветлин Йовчев заяви, че в случая е важно дали тази инициатива ще доведе до затварянето на тази страница. "Ние не можем непрекъснато да сме вторачени в миналото и да вървим напред", смята бившият председател на ДАНС. 

Според него има няколко предизвикателства в тази акция. Първото е дали има достатъчен капацитет от гледна точка на време и хора. Второто е, когато се артикулират резултатите, да няма съмнение, че подходът към всички е еднакъв. "Това е важно, за да затворим тази страница, тъй като ние живеем в изключително разделено общество", посочи той.

Цветлин Йовчев беше категоричен, че темата да приватизацията в България непрекъснато се отваря отново, защото не е прочетена и затворена тази страница. Според него, ако зад проверката сега стои някакъв друг интерес, то това ще доведе до нова ескалация и разделение в обществото. 

Йовчев посочи Зелената сделка на ЕС като голямо предизвикателство пред България, за което много малко се говори: "Това изисква радикална трансформация, за която дори в ЕС няма яснота как ще се извърши и до какво ще доведе. Има сериозни рискове, че ЕС ще загуби конкурентоспособност във важни сектори", каза Йовчев и уточни, че за България заплахите са много по-сериозни.

Във връзка с приемането ни в Еврозоната Цветлин Йовчев обясни, че е добре, че премиерът Бойко Борисов е обявил, че ще се търси консенсус. "Има много други сериозни проблеми други - идеята да се създадат т. нар. "банки шампиони" в ЕС, които да съперничат на американските банки, но САЩ са една държава, а ние сме съюз от държави. Представете си няколко големи банки, които ще имат възможност да насочват инвестициите в определени региони. Тогава ще има указание на банките кои бизнеси трябва да се финансират и кои - не. Това е проблем, който трябва да обмислим внимателно. Това не означава, че не трябва да влизаме в еврозоната, пътят е правилен, но България трябва да си изгради защитните механизми", коментира Йовчев и уточни, че когато нашата икономика не е конкурентоспособна, това ще означава, че страната ни ще стане донор и ще обеднеем повече.

Той говори и за борбата с корупцията и забраната на съдия Андон Миталов да влиза в САЩ. 

"Илюзия е, че отвън някой ще ни реши проблемите, трябва сами да се справим. Това е въпрос и на манталитет и култура в обществото. Има модел, по който можем да се справим с корупцията и скоро ще разберем, че трябва да се справим с този проблем, защото иначе процесите в обществото няма да вървят добре", каза Цветлин Йовчев.

"САЩ сбъркаха в артикулирането на тази тема. Не можеш да вдигнеш очакването, че това ще бъде удар по корупцията, а в следващия момент да посочиш като заплаха за американските интереси един обикновен съдия в едно българско съдилище. Не мога да си представя, че този съдия в един обикновен български съд има тази мощ и власт, за да застраши американските интереси", заяви той.

"Управлението може да е стабилно, но трябва да се помисли за рестарт, за да се върне доверието на обществото, защото без това доверие не могат да бъдат реализирани никакви реформи, които са необходими в много сфери на обществения живот. Правителството на Борисов може да изкара мандата си, но въпросът е има ли смисъл да се изкарва, или не. Отговор трябва да дадат политиците", заключи Йовчев.
БНР