Аз съм най-големият лобист за прозрачността и справедливостта. Отстрани можеш да бъдеш ментор и да даваш квалификации на когото и да било. Това коментира в обзорното предаване на Дарик „Годината” лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. Той определи „Стабилност” за дума на изминаващата година.
 
"Това, което направи българското правителство, е да заложи на експертизата на работната група, която докладва и вчера беше оповестен резултатът - F16 е позициониран на първо място. В момента трябва да има съгласувателна процедура между съответните министри и след това трябва да влезе този доклад с решението на Министерски съвет в българския парламент", обясни Цветанов.

Радев: Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма, защо беше целият този цирк
 
Попитан дали ще подкрепи промени в параметрите, които българският парламент вече определи - цена от 1,5 млрд. без ДДС и срокове за поставка 24 месеца, Цветан Цветанов отговори: "Ще възложим на правителството да влезе в преговори с американската страна и когато вече бъде ясно, че има класиране, тогава вече някои детайли, които към настоящия момент не могат да бъдат споделени от американска страна по финализаирането на една такава сделка, ще могат да бъдат ясни и тогава вече ще говорим и за цената, която съм убеден, че ще бъде намалена".
 
На въпрос дали парламентът не натъмънява параметрите според офертата на определен кандидат, Цветанов каза: "Това е процедура, която и в единия, и в другия случай щеше да мине през парламента. И процедурата, която искаше Радев да финализира, също трябваше да мине през парламента. България е парламентарна република. Няма промяна на параметрите".

МО ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията в цената на новите изтребители

Всичко, което правим го правим максимално прозрачно, заключи Цветанов. Лидерът на ГЕРБ в парламента припомни как служебното правителство на Румен Радев е бързало да вземе решение, и то след парламентарните избори, за да реши въпроса със самолетите. И попита имало ли е някакви зависимости по онова време при взимането на едноличното решение за избора на самолета.
 
По темата за Истанбулската конвенция, той коментира, че са внесени законопроекти, които ще гарантират защитата на българските жени от домашно насилие.

Избрахме си изтребители F-16
 
По промените в Наказателния кодекс председателят на парламентарната група на ГЕРБ посочи, че няма да подкрепи ветото на президента, тъй като в случая промяната е в съзвучие с европейските норми и ще се прилага само в изключителни случаи.
 
Цветан Цветанов определи „Стабилност” за дума на изминаващата година.