Цветанов убеден, че атентатът в Бургас ще бъде разнищен
Цветанов убеден, че атентатът в Бургас ще бъде разнищен / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза пред журналисти, че не иска да участва в политическо говорене по случая с убитата Мирослава Николова от Перник. Цветанов беше запитан за коментар на скорошно изказване на народния представител и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, свързано със случая с отвличането и убийството на Мирослава Николова от Перник.

Имаше създадена анкетна комисия в парламента и за мен това, което беше направено, и с възможностите, които имаха всичките парламентарно представени партии да участват в тази комисия, вие видяхте, че те отказаха да участват активно и по неясно какви принципи и критерии беше създадена алтернативна комисия, каза Цветанов. Не бих искал да говоря или да коментирам и да участвам в подмяната на институцията Народно събрание и легитимността на всяка една комисия, която работи във всеки конкретен случай.

"Що се касае до Иван Костов, знаете, че той политически е доста обременен от всичко това, което се случва през последните години", каза Цветанов и добави, че дори не знае, когато Костов излиза на трибуната на парламента, "кое лице говори - това, което е говорило с мен, когато е споделяло подкрепата за мен персонално в борбата срещу организираната престъпност и оценката, която е давал за правоохранителната система в България, или политическият популизъм и говорене, което е правило от парламента и от парламентарната трибуна". Но явно може би в предстоящите месеци подобни подходи на говорене ще се увеличават, аз не бих искал да коментирам, има комисия, която е приключила работата си, има доклад, който е поднесен на депутатите, и не бих искал да участвам в политическо говорене по един такъв случай, който е изцяло в компетентността на прокуратурата, заяви министърът, цитиран от БТА.

"Аз чух от г-н Костов, че Стойчо е бил служител на ГДБОП, нали не си представяте, че ще давам отговор на подобни безпочвени обвинения и просто всичко, което се лансира от парламентарната трибуна, то е повече политическо говорене", коментира Цветанов в отговор на друг въпрос.

Попитан докъде е стигнало разследването на атентата в Бургас и има ли нова информация, която да може да огласи, Цветанов каза, че няма информация, която да може да сподели. По думите му има доста информация, която допълнително се обработва, обменя и се правят проверки с представители на правоохранителни агенции от други държави. Миналата седмица е имало експертна среща с представители от следствието, от окръжната прокуратура в Бургас и с партньори, участващи в разследването. Убеден съм, че това разследване ще приключи успешно, каза Цветанов, като същевременно подчерта трудностите и необходимото време при терористичен акт, подготвен извън пределите на страната, и осъществен от чужденци, също подготвени извън страната.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи участва във Втория регионален форум за държавите от Югоизточна Европа по киберсигурност и киберпрестъпност, който се провежда в София.

Цветанов убеден че атентатът в Бургас ще бъде разнищен
netinfo