Цветанов: Служителите в ДФ Земеделие не са престъпници
Цветанов: Служителите в ДФ Земеделие не са престъпници / Sofia Photo Agency
Проверките на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” в Държавен фонд „Земеделие” продължават и демотивират служителите. Това каза министърът на земеделието Валери Цветанов. Той и директорът на фонда Атанас Кънчев бяха изслушани от парламентарната подкомисия по усвояване на еврофондовете. Преди два дни спецполицаи иззеха документи по пет проекта по САПАРД от сградата на фонда.

Валери Цветанов предупреди, че служителите в Държавен фонд „Земеделие” вече са стресирани заради акциите на спецполицаите. Лидия Шулева от Българска нова демокрация попита дали проверките на ГДБОП не са сигнал за наличие на организирана престъпност във ведомството.

„Защо една институция, която е подчинена на изпълнителен директор, този изпълнителен директор е подчинен на министъра на земеделието, а министърът на земеделието е подчинен на министър-председателя, не може да осигури нужната информация на разследващите органи по служебен път, та се налага органите за борба с организираната престъпност да влизат вътре”, попита Шулева.

Хората в Държавен фонд „Земеделие” не са престъпници, отговори Валери Цветанов и добави:

„Този отрицателен ПР по отношение на САПАРД трябва да се махне по някакъв начин. Попитах министъра на вътрешните работи г-н Михов, той също не може да разбере каква е реакцията на прокуратурата в случая, какво става, какви са тези неща”.

Основен проблем във ведомството е сложността на системата за управление на европарите както и лошата комуникация между отделните звена, твърди Валери Димитров, председател на Сметната палата. Одитиращият орган вече е започнал проверка на проблемната система за периода юли-декември 2008-ма година.

Общо 597 са проектите по САПАРД, по които е спряно финансирането и общата им стойност е 253 млн. лева, съобщи Атанас Кънчев. Той допълни, че след разпоредената от него проверка на 1028 от общо над 3000 одобрени проекти по САПАРД може да се открият нови пропуски и нарушения.