Цветанов покани президента за съдействие при акция „Наглите” в политиката
Цветанов покани президента за съдействие при акция „Наглите” в политиката / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Цветанов за "Наглите" в политиката
35239
Цветанов за "Наглите" в политиката
Цветанов за делото "Чората"
  • Цветанов за "Наглите" в политиката
  • Цветанов за делото "Чората"

Ако президентът Георги Първанов иска операция "Наглите" и в политиката, нека да ни помогне да я проведем. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти.

"Нека президентът да ни помогне, защото е бил част от политиката до 2000 година, участвал е активно в политиката както до 2000 г., така и до 2010 година. Всичко, което можем да реализираме с подобно лансиране на подобни добри намерения, става с помощта на политиците, които са били част от прехода през последните 20 години", коментира Цветанов.

Вътрешният министър отказа коментар на възможността за връзка между делото "Ангел Димитров - Чората" и смъртта на Ахмед Емин, бивш началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган. За евентуалната връзка между Емин и Чората сигнализира един от обвиняемите по делото за убийството на Ангел Димитров - Мирослав Писов. "Ако има нещо общо, не бих искал да го коментирам, защото това ще създаде предпоставки за говорене на теми, които смятам, че не интересуват обществото. Трябва да вярваме във Върховния касационен съд, където ще бъде гледана присъдата, дадена на служителите. За нас все още остава необяснимо решението на съда за умисъл в действията на полицаите, защото не можеш да излизаш с решение, което да означава, че полицаите са отишли с една единствена задача - да умъртвят един, който предстои да бъде задържан. Ние сме страна по това дело като МВР и с адвокатите, които са привлечени да представляват министерството, ще излагаме тези неща като възможни тези, за да има справедливост в решението на ВКС", заяви Цветанов.

Цветан Цветанов отказа да коментира хода на делото "Наглите", тъй като за него вече отговаря прокуратурата. Вътрешният министър допълни, че има пълно доверие във всички институции, включително и към Агенция "Митници" след кадровите промени във ведомството.

По отношение на евентуалното изискване на информация от България, която може да е поместена в разкритите в Wikileaks документи, Цветанов заяви, че не му е известно нито да са искани данни от страната ни, нито тя да е предоставяла такива.