Цветанов готов да излезе от политиката, ако се докажат незаконните подслушвания
Цветанов готов да излезе от политиката, ако се докажат незаконните подслушвания / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обеща да „затвори” зад себе си вратата на политиката и да се извини публично на целия български народ, ако се докаже, че е нареждал подслушвания извън закона. Това съобщи самият Цветанов пред бТВ днес.

Тази сутрин докато в предаване на бТВ участва лидерът на БСП Сергей Станишев, Цветанов се обади по телефона, самопокани се и след минути пристигна в студиото.

В коментар на оповестения вчера „български Уотъргейт” Станишев заяви, че „не е тайна, че в България цари усещане за дълбока полицейщина”. „В ситуация, в която Цветан Цветанов продължава да управлява МВР, който според вас ще си сложи името”, отговори социалистът на въпрос за анонимността на сигнала за подслушване на политици.

Относно коментарите, че този скандал е „политическа димка” преди предсрочните избори, Сергей Станишев заяви: „БСП е печелила и губила избори в продължение на 23 години. Единственият път, когато не признахме и оспорихме резултат бе на президентските и местните избори през 2011 г. и най-вече президентските”.

От своя страна Цветан Цветанов, който поиска включване по телефона, заяви, че сигналът на Станишев и твърденията му са лъжа. „Станишев като лидер на българските социалисти и на европейските социалисти да не дискредитира българските институции”, призова ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ. След като бе поканен от водещия да участва в сутрешния блок на телевизията в понеделник, бившият министър съобщи, че е в централа на ГЕРБ и ще слезе в студиото още днес и само след минути се появи в ефира.

Дали оповестяването на т.нар. „български Уотъргейт” е „политическа димка” преди предсрочните избори Станишев заяви: „БСП е печелила и губила избори в продължение на 23 години. Единственият път, когато не признахме и оспорихме резултат бе на президентските и местните избори през 2011 г. и най-вече президентските”.

Цветанов готов да излезе от политиката ако се докажат незаконните подслушвания
netinfo

Вчера Сергей Станишев представи пред медиите информация във връзка с доклад, в който се съдържат твърдения и данни за незаконно подслушване под ръководство и указания лично на Цветан Цветанов.

Според Станишев информацията е получена на служебната му поща в червената централа и не е подписан, но се твърди, че подателят е служител на МВР. Лидерът на БСП предаде сигналът на главния прокурор Сотир Цацаров и настоя веднага да бъде направена проверка, защото скандалът би бил чудовищен, ако се окаже истина.

Станишев обясни, че в сигнала, който е получил, се твърди за нерегламентирано подслушване под ръководството на Цветан Цветанов от 2009 г. досега. В информацията се посочва, че бившият вътрешен министър лично давал нареждания на ръководителя на Специализираната дирекция по оперативно-технически информации кой да бъде подслушван.

По-късно през деня Цветан Цветанов излезе с изявление, че Станишев лъже. „Категорично заявявам, че Сергей Станишев лъже. В изнесеното от него няма доза истина и категорично заявявам, че няма да влизаме в обяснителен режим и ГЕРБ няма да се включи в подобен сценарий”, заяви Цветанов. „Очаквах повече мъжество от лидера на европейските социалисти. Като такъв очаквах от него да не използва българските институции като инструмент в предизборната кампания”, отбеляза още той.

БСП няма да се състезават с идеи и политики, а влиза в предизборната кампания с добре усвоени агентурни похвати, активни мероприятия и фабрикуване на компромати, изтъкна още ръководителят на предизборния щаб на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов в коментар на скандала, които беше определен като „българския Уотъргейт”.