Цветан Цветанов е подписал искането за контролиране на телефони
Цветан Цветанов е подписал искането за контролиране на телефони / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Процедурата е спазена и министърът е подписал съответното искане от страна на прокурор от ВКП за контролиране на телефони. Формалната процедура за искането на СРС-тата включва и подпис на министъра. Министърът знае какво подписва. Това заяви председателят на подкомисията за контрол на СРС-та Явор Нотев след като изслуша вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на ДАНС Цветлин Йовчев във връзка с огласените в публичното пространство разговори на директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов.

„Изключително сме удовлетворени от полезното съдържание на тази среща. Получихме изключително коректно отношение и конкретно съдържание на информацията във връзка с въпросите, които ни интересуваха”, заяви Нотев след срещата. „Проследихме дали е спазен законовия ред, а законовият ред като формално начало е спазен”, уточни той. Подкомисията работи по хипотези каква е причина за изтичането на информацията в публичното пространство, за да може да направи и препоръки за промени в законодателството.

„Не бихме имали съображения да скрием информация, която е постъпила при нашата работа. Всеки от тези факти трябва да се прецени и от изискването за класифицирана информация”, обясни Нотев, цитиран от БГНЕС.

Към момента подкомисията не е планирала други разговори и срещи, преди да вземе становище по случая. Подкомисията е изпратила покана за разговор по темата и до главния прокурор Борис Велчев, но все още няма окончателен официален отговор. За момента не се планира изслушване на премиера Бойко Борисов.

Очаква се подкомисията да излезе с доклад във връзка с огласените в публичното пространство разговори до 10 дни. След това подкомисията ще провери дали са подслушвани и други министри.

След изслушването си вътрешният министър Цветан Цветанов коментира пред журналисти, че все още има проблем с контрабандата, но постоянно се предприемат допълнителни мерки. „Допълнителните мерки, които МВР взима, костват много усилия”, заяви Цветанов.

Според представителите на „Коалиция за България” в комисията изслушването на министър Цветанов е било неудовлетворително, а отговорите му – „неубедителни по почти всички поставени въпроси”. Оставаме с впечатлението, че в основата за прилагане на специални разузнавателни средства стои персоналното напрежение, посочиха от „Коалиция за България”, посочва БТА. От коалицията за пореден път заявиха и, че настояват за създаване на анкетна комисия за контрабандата.

Явор Нотев коментира и случая „Горна Оряховица”. Комисията е проверила законността на СРС-тата и на ползването на информацията от тях. Формално изискванията на закона са спазени, както по засекретяването, така и при декласифицирането на информацията преди тя да бъде оповестена от министър Цветанов, заяви Нотев.