96,9% от секвенираните проби на COVID-19 са с Омикрон или подвариантите му. Останалите 3,1% са с Делта. Това показва справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. 

Анализирани са 355 клинични проби със SARS-CoV-2. Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 01.02-23.02.2022 г. и са изпратени от 34 различни лечебни заведения от 20 области на страната.

При 344 (96,9%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 244 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 100 (BA.2). При 11 (3,1%) от пробите е установен вариант Делта (B.1.617.2) или подварианти на Делта (AY.*).

таблица коронавирус
НЦЗПБ

349.58 на сто хиляди души достигна двуседмичната заболеваемост от COVID-19 у нас. Засега единствено област Благоевград е в зелената зона /заразени под 100 на 100 хиляди души/, но в редица други области заболеваемостта намалява и се очаква в близките дни от жълто и те да преминат в зелено

Зеленият цвят обаче е преобладаващ на картата на епидемичната обстановка по региони. Четири от петте региона са в зеления Етап 1, като само североизточният регион е в жълтия Етап 2

карта зони
coronavirus.bg
 

Картата на епидемичната обстановка разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19:  

таблица етапи мерки план
Министерски съвет

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени. 

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време