/ iStock/Getty Images
Предположението, че щамът на коронавируса Омикрон може да е създаден изкуствено, за да се преодолее пандемията, не е подкрепено с конкретни данни. Това заяви Мелита Вуйнович, специален представител на Световната здравна организация (СЗО) в Русия.

Коментирайки предположенията на експертите, че щамът Омикрон може да е бил създаден специално за преодоляване на пандемията, експертът припомни, че преди това "е имало много спекулации дори за самия COVID-19".

"Много се съмнявам, че това експертно становище се основава на конкретни данни", подчерта Вуйнович. "Провеждат се много научни изследвания. Но няма данни някой да е създал нещо изкуствено. В момента науката работи върху това да създаде ваксина, която да предпазва. Но да се създаде вирус, който да пътува и да се движи толкова свободно, никой учен дори не обмисля сериозно. Това е по-скоро мит или градска легенда, които винаги се появяват, когато в света се случи нещо тежко. Но няма научна обосновка за това."

Вуйнович изтъкна, че през октомври миналата година СЗО е създала стратегическа група (Научно-консултативна група по нововъзникващи опасни патогени - SAGO) от експерти от цял свят, която да разглежда произхода и еволюцията на самия вирус.

"Досега тази стратегическа група се е събирала седем пъти и се обсъждат всички възможности", добави тя. 
БГНЕС