Кандидатът на медицинските науки и семеен лекар Сергей Чудаков посочи кои храни трябва да избягват пациентите, които са заразени с Омикрон.

Според лекаря диетата на пациенти с COVID-19 често отслабва имунната система и насърчава възпалението. Докторът посочва фаст фууд храните, майонезата, сладкишите и пържените храни като вредни за болните от коронавирус.

Той също така съветва да се обърне внимание на храните, съдържащи фруктоза.Те се считат за по-полезни от тези със съдържание на глюкоза, но това е погрешно мнение.

 „Продуктите с изкуствена фруктоза се класифицират като правилно хранене, въпреки че имат провъзпалителен ефект и предизвикват инсулинова резистентност. Соковете, дори и прясно изцедените, не винаги са полезни. По-добре е да избирате пресни плодове или да си правите смути", казва докторът.

смути
iStock/Getty Images

Той посочва и продуктите, които имат противовъзпалително действие. Това са сладки и кисели плодове, зеленчуци, билки и горски плодове.
Според него куркумата също е полезна при коронавируса. Въпреки това не трябва да се използва от хора с гастрит и чревни възпаления.
Рамблер