Какво да правим, ако установим, че сме с COVID-19? Какви са симптомите при зараза с Омикрон, как да се лекуваме, кога да потърсим лекарска помощ и за какво трябва да внимаваме, докато сме в изолация? Полезни съвети дава Deutsche Welle.

Вероятността да се заразим с коронавируса никога не е била по-голяма: броят на инфекциите с варианта Омикрон не спира да расте. Но как изобщо да разпознаем, че сме с COVID-19?

Симптомите

Най-честите симптоми са кашлица (42%), хрема (31%) и температура (26%). Възможни са още главоболие, болки в ставите, отпадналост, понякога и разстройство. Тъй като много от симптомите са сходни с тези при настинка, най-сигурният начин да отличим инфекция с коронавируса си остава тестването.

За разлика от инфекция с варианта Делта, при Омикрон често се проявяват и липса на апетит и нощно изпотяване. Загуба на вкус почти не се среща.

С Омикрон ли съм заразен: Кои са най-характерните симптоми

Когато тестът е положителен

В случай на зараза трябва да постъпим както и в други подобни ситуации: ибупрофен и парацетамол помагат за сваляне на температурата и срещу болки. Пациенти от рисковите групи е най-добре бързо да се свържат с домашния лекар, а за хората с бустерна доза от ваксините срещу COVID-19 е известно, че успяват добре да елиминират високата концентрация на вируси в тялото.

Ако температурата надвиши 39,5 градуса или се появи задух, трябва да се потърси личния лекар, който да преслуша белия дроб и да провери насищането на кръвта с кислород. Обикновено не е нужно да се вика линейка по спешност. Само ако задухът внезапно се задълбочи, трябва да се прибегне до тази крачка или да се отиде в клиника.

Колко дълго да сме изолирани?

По правило заразените с коронавирус трябва да останат изолирани за 10 дни. Дотогава пазаруването и другите задачи извън дома трябва да се поемат от близки и познати. Лицата, които са били в контакт със заразения, трябва да останат под карантина за 7 дни, като за хората с поставена бустерна доза има специални правила.

"Тъй като вирусът се разпространява най-вече по въздушно-капков път, трябва да се избягват всякакви преки контакти в семейството или поне да бъдат сведени до минимум", казва д-р Ернст Табори, медицински директор на германския Център по хигиена във Фрайбург. Това означава: никакви събирания и общи хранения. Заразеният човек трябва да се отдели от другите в самостоятелно помещение. Ако това е невъзможно - например при деца или възрастни болни, които имат нужда от грижи, трябва непременно да се носят маски тип FFP2.

Хигиената вкъщи

Тестовете, носните кърпички и други хигиенни материали, използвани от заразения, трябва да се изхвърлят в плътно затворена найлонова торбичка. Важно е да се гарантира, че други лица няма да влязат в контакт със заразените отпадъци.

Коронавирусът не е по-устойчив на външни влияния от други причинители на настинки. Затова е достатъчно повърхностите в дома да се забърсват с нормален почистващ препарат - използването на дезинфектанти е излишно. Що се отнася до използваните прибори - и при тях е достатъчно да минат през миялната машина. Спалното бельо и носените от заразения човек дрехи трябва да се изперат в перална машина.

Кога сме най-силно заразни?

Както при повечето вирусни инфекции, инкубационният период продължава три до шест дни. Има данни, които говорят, че при Омикрон този период е малко по-къс, отколкото при варианта Делта.

Трудно е да се дефинира точен период от време, в който човек е заразен за останалите. Но се смята, че опасността от пренасяне на заразата е най-голяма малко преди и непосредствено след появата на симптомите.

Колкото по-висока е концентрацията на вирусите у заразения човек, толкова повече вирусни частици издишва той. А това увеличава вероятността да зарази някого.

Кога можем да се смятаме за оздравели?

Който иска да се завърне към спортните занимания, трябва да изчака поне 14 дни след края на болестта. Гости могат да се посрещат след края на карантината, но само ако тестът е отрицателен, а преболедувалият вече няма никакви симптоми.
Deutsche Welle