До 1 ноември в България общо изследвани от Националния център по заразни и паразитни болести чрез целогенномно секвениране са 2515 проби на хора с COVID-19, като при над 95% от тях е установен Делта вариантът, посочват от Здравното министерство.

Здравното министерство: Делта вариантът е два пъти по-заразен

enlightenedТой се характеризира с по-голяма заразност и вирулентност (тежест, с която ни разболява), като вирусният товар, който се отделя от заразено лице, е 1000 пъти повече спрямо други варианти на коронавируса. Това спомага за много по-лесното и бързо предаване на инфекцията, дори и на открито.

enlightenedЗа да се предпазим от COVID-19, особено имайки предвид повишената заразност на Делта варианта, трябва да продължим да използваме защитна маска за лице, да спазваме физическа дистанция, да избягваме местата със струпване на много хора и често да проветряваме затворените помещения.

enlightenedТези мерки са свързани с начина на предаване на SARS-CoV-2 – вирусът се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път (респираторни капчици) и по аерозолен път (аерозоли, които са натоварени с по-малки по размер капки), а в по-редки случаи и по контактен път.

При Делта варианта има повишаване на нивата на заболеваемост при младежите

🦠 Отделяните от заразения човек капчици, съдържащи вируса, са с различни размери, като по-големите се разпространяват на разстояние до 1,5 – 2 м. от инфектираното лице и не остават за дълго във въздуха, а падат по повърхностите в близост (за секунди или минути). По-малките капки образуват аерозол, който се задържа дълго във въздуха, особено в затворени пространства с лоша вентилация, допълват от Здравното министерство.

🗣 Инфектираните лица (дори и преди да са развили каквито и да е симптоми) отделят вируса от дихателните си пътища при дишане, говор, пеене, смях, кашляне, кихане и др. Заразяването на възприемчивите хора става при директен контакт на лигавицата на носа и устата или очите с натоварените с вирус капки, или при вдишване на инфекциозния аерозол дълбоко в белите дробове.

Рискът от заразяване чрез респираторни аерозоли е най-висок в лошо проветрявани затворени помещения, в които има много хора и контактът между тях е продължителен.

МЗ с повече информация за всяка от ваксините

💉 Здравните власти още веднъж напомнят, че най-ефективната противоепидемична мярка за ограничаване разпространението на COVID-19 остава масовата ваксинация.

Ваксините ни предпазват от тежко протичане на заболяването. По света вече са поставени над 7 милиарда дози от ваксините срещу коронавируса, допълват от МЗ.