С увеличаващото се разпространение на Делта варианта на SARS-CoV-2, Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) силно препоръчват хората, които нямат противопоказания за ваксинация, но все още не са ваксинирани, своевременно да започнат и завършат препоръчителния ваксинационен курс, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Завършеният ваксинационен курс, с която и да е от одобрените в ЕС ваксини, осигурява високо ниво на защита срещу тежко протичане на заболяването и смърт, причинена от SARS-CoV-2, включително варианти като Делта.

Най-високото ниво на защита, което осигурява ваксината, се достига след изминаване на достатъчно време (седем до четиринадесет дни) от деня, в който е поставена последната доза ваксина.

Ваксините са сигурни и ефективни срещу тежко протичане на заболяването и възможни сериозни последици върху здравето. Ваксинирането дава индивидуална защита, но с постигането на високо ваксинално покритие сред населението разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено.

Подробна информация за всяка от ваксините – ефикасност, условия за съхранение, нежелани реакции, клинични изпитвания, показания за приложения във възрастови групи и др., гражданите могат да намерят в кратките характеристики на ваксините, които се прилагат у нас:

enlightened Moderna

enlightened Comirnaty

enlightened Vaxzervia

enlightened Janssen