Министерския съвет взе решение за закупуването на нов препарат за лечение на коронавирус
След заседание на Министерския съвет служебните министри на здравеопазването и на образованието дадоха брифинг пред медиите с разяснения за новите COVID мерки поради появилото се в недоволство сред някои браншове и редица въпроси и неясноти в обществото.

Новите COVID мерки: Въвеждат зелен сертификат за редица дейности

enlightenedМерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта

Министър Стойчо Кацаров обясни, че ситуацията към момента е сложна, болниците и лекарите са много натоварени и въвеждането на мерките цели облекчаване на системата. Той успокои, като даде разяснения за появилите се спекулации. 

"Мерките засягат само дейностите, които изрично са посочени в заповедта. Всичко, което не е посочено в заповедта, не е засегнато от мерките, тъй като чух интерпретации как ще се влиза в църквите или как ще се влиза в администрацията или на други обществени места. Тези дейности, сгради, мероприятия, не са засегнати от мерките. Мерките касаят само изрично посочени в заповедта дейности и мероприятия. По отношение на някои от тях, те са дори облекчаващи в сравнение с режима, който беше досега. Досега режимът например за спортни състезания на открито в София беше без публика. Новите мерки позволяват да се провеждат спортни мероприятия с публика при условия на зелен сертификат. Същото се отнася и до нощните заведения. Досега заповедта не позволяваше да работят нощните заведения. Сега се създава възможност да работят със зелен сертификат", обясни той.

Какво е зелен сертификат и как можем да се сдобием с него

enlightenedНасоката на мерките е да се ограничат дейностите по-скоро с увеселителен характер

Министърът уточни, че мерките са противоепидемични и не засягат правото на труд. Те целят да предпазят хората. "По отношение на правата и правото на труд на хората, които са засегнати от тези мерки, ще кажа следното. Мерките са противоепидемични. Те не засягат правото на труд. Не забраняват на хората да работят. Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират. Това са мерки, които намаляват риска от разпространението на вируса", посочи Кацаров.

"Като цяло насоката на мерките е да се ограничат дейностите по-скоро с увеселителен характер, дейности, които не са задължителни за хората, които са извън обичайното ни ежедневие. Да подчертая и това, че по отношение на магазините, те засягат само тези с над 300 квадратни метра. Във всички останали магазини не се изисква зелен сертификат", каза министър Стойчо Кацаров. По думите му в банкови институции и аптеки не са засегнати от тези мерки. "Там не се изисква зелен сертификат", допълни той.

И беше уточнено още веднъж - зеленият сертификат се издава за хора, които са преболедували, за хора, които са ваксинирани, и за хора, които са си направили антигенен или PCR тест през последните 48 или 72 часа.

enlightenedКупуват нов препарат за лечение на коронавирус


Междувременно стана ясно, че Министерският съвет взе решение за закупуването на 3000 дози моноклонални антитела за лечение на коронавирус. Това е лекарствен продукт, втора възможност за лечение на коронаврус, съобщи Кацаров.

Досега единственото лечение на коронавирус у нас беше с Ремдесивир, припомни той и добави, че първите доставки на новия препарат се очакват до края на този месец.

Голяма опашка от желаещи да се ваксинират пред Окръжна болница в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

enlightenedКритиките на различните браншове 

Попитан как ще отговори на критиките на ресторантьорския бранш за новите мерки, които влизат в сила от тази нощ, министър Кацаров каза, че протестът на Ричард Алибегов (председател на Българската асоциация на заведенията), срещу мерките е по-скоро политически, отколкото друг.

"Мерките, които приложихме по отношение на ресторантите бяха предложени от самия него, писмено в министерството на туризма и при мен", каза министърът.

enlightenedМерките в държавната администрация

"Що се отнася до администрацията, въпросът за въвеждане на задължителен "зелен" сертификат в администрацията беше много сериозно обсъждан. Това, което наклони везните да не се въвежда такъв сертификат е, че административните услуги, подобно на публичния транспорт, са нещо, което касае всички хора, и е мярка, която би ограничила достъпа на хората до публичен транспорт или административни услуги. Това би довело до лоши последици за която и да е стопанска или друга дейност", категоричен бе здравният министър.

enlightenedВалидност на сертификата

В отговор на въпрос за срока на валидност на сертификатите за преболедуване, министърът каза, че този срок е определен от ЕК и е шест месеца.

"
Обсъждахме възможността срокът да бъде удължен. Категоричното и единодушно становище на всички експерти, обаче, е, че този срок не може да бъде удължен", подчерта здравният министър Кацаров.

Денков: Решенията за спиране на присъствените занятия ще стават на общинско ниво

До днес следобед ще се реши окончателно дали учениците в София ще учат дистанционно от утре, обявиха първоначално здравният министър Стойчо Кацаров и образователният министър Николай Денков на брифинга в Министерския съвет и уточниха, че чакат данните от РЗИ-София.

Следобед Софийският щаб предложи на министъра на образованието и министъра на здравеопазването, учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да ги остават сами, да направят организация. Решението на щаба се дължи на това, че регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души. Това докладва директорът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев на заседание на софийския оперативен щаб, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Съгласно издадената заповед на министъра на здравеопазването на 19 октомври, присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре, 21 октомври. Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4% карантинирани в начален етап на обучение, 7% - в прогимназиален и  8% - в гимназиален. Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта.

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрирания процент на карантинирани деца е малко над 3%.

Софийският щаб с предложение за работата на училищата

"През последните две седмици има рязко нарастване на случаите на заразени, от месеци нашата грижа в МОН е да осигурим присъствено обучение, но без да подлагаме на висок риск живота и здравето на учениците и учителите. Министерството на здравеопазването има пълната ни подкрепа, че мерките, които предприема, ще се прилагат в нашата система", отбеляза министър Денков.

Зелен сертификат за системата на училищното и предучилищното образование няма да се прилага, решенията за затваряне на училища ще се взимат по общини, каза министър Денков.

Зелен сертификат няма да се иска на деца под 18 години