Регистрираната заболеваемост в София вече достигна е 812 на 100 000 души на 14-дневна база
Софийският щаб предлага на министъра на образованието и министъра на здравеопазването, учениците от 1 до 4 клас в София да продължат присъствена форма на обучение поне до края на седмицата, а всички останали да преминат на обучение в онлайн среда. Това ще даде възможност и на родителите на най-малките ученици, които не могат да ги остават сами, да направят организация.

Решението на щаба се дължи на това, че регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души. Това докладва директорът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев на заседание на софийския оперативен щаб, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Съгласно издадената заповед на министъра на здравеопазването на 19 октомври, присъствените учебни занятия в училищата следва да бъдат преустановени от утре, 21 октомври. Актуалните данни за карантинираните паралелки са 4% карантинирани в начален етап на обучение, 7% - в прогимназиален и  8% - в гимназиален. Въз основа на тези данни, както и заради изключително краткия срок на въвеждане на заповедта.

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрирания процент на карантинирани деца е малко над 3%.

Директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем с организацията на работа, която се въвежда от днес в полунощ. Съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати, за да се обезпечи работата на всички отделения и услуги от утре.

В следващите дни Столична община ще организира изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина.

От софийския щаб са пратили писмо до здравния и образователния министър. В тях се иска до края на седмицата поне децата от 1 до 4 клас да са присъствено в клас.

От Щаба искат и облекчение за зелен сертификат за медици. Оттам смятат, че няма как старческите домове да работят, тъй като много медици щели да си вземат отпуск. 40% не били със сертификат.