Масово недоволство в различни браншове след новата заповед на Здравното министерство. Почти навсякъде ще е необходим зелен сертификат. Собственици на ресторанти, нощни заведения, фитнеси и спортни зали обявиха бойкот на новите мерки. Дори театрите имат притеснения как ще се справят със ситуацията.

Новите COVID мерки: Въвеждат зелен сертификат за редица дейности

„Хубавата идея за зелените сертификати беше опорочена с вчерашната заповед. Държавата не се вслуша в бизнеса. Ние искахме да се включи и държавната администрация и да се признаят тестовете за антитела. Те трябваше да бъдат признати поне за няколко месеца”, каза пред NOVA Ричард Алибегов.

Алибегов за мерките: Ресторантьорският бранш ще протестира ежедневно


„Ние се чувстваме абсолютно изоставени от държавата. Намаляваме капацитета с приблизително 80%, защото ваксинацията в България е около 20%. Нямаме как да плащаме заплати и осигуровки. Също и тока. Всичко това е пагубно”, добави Атанас Димитров от БХРА.

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

"Една много голяма част от обществото не е регистрирана в системата, че е преболедувала. Те обаче имат антитела и тестовете за откриването им трябва да бъдат признати", казват още от бранша.

„Гостите ще трябва да показват билет и сертификат. Не е ясно как ние ще трябва да проверяваме тези документи. Ако някой се разболее, то той може да предяви претенции към нас, че сме допуснали грешка при проверката”, казва директорът на театър „Българска армия” Мирослав Пашов.