/ БГНЕС
Отпадането на таксите за студентите в държавна поръчка в държавните висши училища е една възможност и мярка, за да се разшири достъпът до качествено висше образование на младите хора в България.

Според доклад за образованието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за образованието в България около 17 процента от младите хора у нас от 18 до 25 години нито работят, нито учат, нито участват в някаква форма на квалификация. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в отговор на актуални въпроси, зададени му от народни представители на днешното заседание на Комисията по образованието и науката в Народното събрание. 

Съветът на ректорите: Отпадането на таксите за обучение е изненадващо и неочаквано предложение

Предложението за промени в Закона за висшето образование (ЗВО) е за отпадане на таксите на студентите за държавна поръчка във висшите държавни училища, като остават другите форми, свързани с платеното обучение, за студентите, които допълнително се приемат извън тази държавна поръчка, обясни министър Цоков.

"Много важно е, че се гарантира, че ще бъдат осигурени през 2024 г. 150 милиона лева, които ще бъдат насочени като трансфер към висшите училища, за да се покрие това освобождаване от таксите за обучение чрез допълнителен трансфер - както за втория семестър на настоящата учебна година, така и за първия семестър през новата академична учебна година 2024/2025", обясни образователният министър.

Правителството предлага отпадане на таксите за обучение на студенти и докторанти


Той отбеляза, че предложението за отпадане на таксите за студентите по държавна поръчка е свързано с промяна в Закона за висшето образование и бе анонсирано от Министерския съвет, защото Министерството на образованието и науката (МОН) не може да предложи такава много важна мярка, която е свързана и с допълнително финансиране в момента.