"Очакваме министърът на електронното управление да информира Централната избирателна комисия (ЦИК) какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която ЦИК не може да проведе машинно гласуване на втори тур". Това каза за БТА председателят на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с решението на Върховния административен съд (ВАС), което върна машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември.

В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.

ВАС реши: На балотажа в неделя ще гласуваме и с машини

"От решението на ВАС става ясно, че решението на ЦИК от 27 октомври за начина на гласуване на първи тур е законосъобразно", посочи Нейкова. Тя отбеляза, че Съдът приема, че на практика министърът на електронното управление не е провел законосъобразна процедура по удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване и на машините с изискванията на Изборния кодекс, тъй като той няма право да делегира своите правомощия на друго лице, в случая на зам.-министъра на електронното управление.

По думите на Нейкова той "трябва да изпълни своите задължения по Изборния кодекс, съобразно мотивите на съдебното решение". За да има машинно гласуване на втори тур, трябва да бъде проведена законоустановената процедура по удостоверяване на съответствието и да се извърши от компетентния за това орган по предвидения в закона ред, съобразно мотивите на съда, посочи Нейкова. Съдът приема, че компетентен орган може да бъде само министърът, но не и негов заместник, допълни тя. 
Елена Николова/БТА