Лица с имена Катрин Николаева Иванова и Бисер Максимов Джамбазов са назначавани за членове на СИК извън страната в периода 2015 – 2021 г., в т.ч. секретар, заместник-председател и председател, съобщиха от Централната избирателна комисия.

Обвинените в шпионаж българи са арестувани в британски затвори

ЦИК преди назначаване на СИК извън страната извършва проверка дали предложените за членове лица отговарят на изискванията на закона.

Централната избирателна комисия не приема внушенията, че е възможно отделни лица да са в състояние да влияят на резултатите от изборите чрез участието си в състава на секционна избирателна комисия. В Изборния кодекс има предвидени достатъчно гаранции, възпрепятстващи подобна възможност, уточняват от ЦИК.

„Телеграф“: Двама от обвинените в шпионаж българи вероятно са свързани с „Възраждане“

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са двама от тримата българи, арестувани във Великобритания по обвинения за шпионаж в полза на Русия и притежание на фалшиви документи.

Иванова е била член на Секция 2 в посолството ни в Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг. Те са били номинирани от българската общност в британската столица и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон.