Тримата заподозрени членове на руска шпионска мрежа, които бяха арестувани в Обединеното кралство, са разследвани в родната си България поради опасения, че са били част от прокремълска мрежа и може да са се опитали да се намесят във вота на българските мигранти, се казва в коментар на британският вестник „Телегаф“.

МВнР: Двама от задържаните български граждани във Великобритания са били членове на СИК

Източници в София заявиха, че има подозрения, че двама от тях може да са имали връзки с крайнодясната българска партия "Възраждане", известна с антизападните си и проруски позиции, посочва изданието.

Прокурорите в София, които работят съвместно с българското звено за борба с шпионажа, проучват дейността на Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които бяха задържани в Лондон и Норфолк през февруари по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

Следователи от българската избирателна комисия също са започнали разследване във връзка с предположения, че триото може да се е опитало да повлияе на българските избори в Обединеното кралство.

Русев, 45-годишен технологичен предприемач, беше арестуван в къща за гости в Грейт Ярмът, на брега на Норфолк, а 41-годишният Джамбазов и 32-годишната Иванова бяха задържани в дома им в Хароу, северозападен Лондон.

Първоначално те бяха задържани по подозрение в престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие им бяха повдигнати обвинения за притежание на фалшиви паспорти и други документи.

В България обаче има опасения, че предполагаемата им дейност не се ограничава само до Обединеното кралство, където те живеят от около десетилетие, пише изданието.

ЦИК проверява дали задържаните българи във Великобритания са били членове на секционна комисия

Прокуратурата потвърди, че е започнала разследване за шпионаж съвместно с българското разузнаване.

Източници в София предполагат, че разследването е съсредоточено върху твърденията, че тримата са били част от международна мрежа, натоварена със задачата да следи антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа.

За Джамбазов и Иванова се предполага, че са работили и с българската избирателна комисия в Ийлинг, Западен Лондон, като са помагали на емигранти да гласуват на националните избори.

Росица Матева от българската Централна избирателна комисия заяви, че работи по установяване на това дали има връзки с конкретни политически партии, и добави: "В момента Централната избирателна комисия провежда разследване и не може да предостави еднозначна информация."

И тримата арестувани са във Великобритания от повече от десетилетие и са били добре асимилирани в българската общност в Лондон. Джамбазов и Иванова са помагали за управлението на социална мрежа, предлагаща съвети и подкрепа на български емигранти, живеещи във Великобритания.

Приятел на Иванова твърди, че през декември миналата година, два месеца преди ареста ѝ, тя напълно е изчезнала от полезрението и е спряла да отговаря на всички форми на комуникация и социални медии.

Преди ареста си тя е работила като лаборант във фирма "The Doctors Laboratory", базирана в централен Лондон.

Говорител на фирмата заяви пред „Телеграф“: "Можем да потвърдим, че споменатото лице е било наето от фирмата в миналото. По време на наемането на работа е била предприета строга проверка в съответствие с политиката на компанията. Тъй като става въпрос за полицейско дело, фирмата няма да прави допълнителни коментари."

Триото е обвинено, че е притежавало 19 фалшиви документа с "неправомерни данни", включително паспорти, лични карти и документи за Обединеното кралство, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Те се явиха в Олд Бейли на 31 юли и бяха задържани под стража, но все още не са направили изявления.

Говорител на Скотланд Ярд заяви, че "на 8 февруари служители от Специализираните операции на Метрополитен арестуваха петима души по подозрение в престъпление по Закона за служебната тайна от 1911 г."

Говорител на Кралската прокуратура заяви: "Разрешено е повдигането на обвинения срещу Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за притежание на документи за самоличност с неправомерни данни, в нарушение на Закона за документите за самоличност."
Telegraph/БГНЕС