До събота (25 май) изтичат важни срокове, свързани с изборите, които ще се проведат на 9 юни. Това съобщи председателят на ЦИК, Росица Матева. 

"Избирателите, които имат регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и желаят да гласуват по него трябва да подадат заявление в общинската администрация, за да бъдат включени в списъка. Изтича и срокът за подаване на заявления от тези, които искат да гласува с подвижна кутия", уточни тя. 

Матева обяви, че ще се гласува в 60 държави, в 769 Секционни избирателни комисии извън страната. От тях в 389 ще се гласува и за Европейски парламент и за Народно събрание. В останалите ще се гласува само за НС. 

Към момента им регистрирани шест организации с наблюдатели. 

Изборите „2 в 1“: ЦИК с насоки как могат хората с увреждания да гласуват

"След решението на Административния съд в София град ЦИК взе решение да не обжалва и вчера приехме решение, с което се обновяват медийните пакети. Партиите и коалициите без субсидия ще получат медиен пакет за всеки един от двата вида избори. В тази връзка ЦИК моли, партиите и коалициите, които подават заявки, както и при представянето  на договорите с медиите, ясно да бъде посочено кой от пакетите желаят да получат все още имат ли средства", каза тя.

По отношение на новите местни избори, които ще са на 23 юни, днес изтича срокът, в който партиите и коалициите, които са се регистрирали, следва да подадат документи  в общинските администрации.

ЦИК категорично възразява срещу внушенията, че комисията или нейният председател създава пречка за проверка на кандидатите за членове на ЕП и за народни представители от комисия за разкриване на документите и принадлежност към ДС.

По думите й всеки може да провери кои са кандидатите за народни представители на интернет страницата на комисията.

"Това е публична информация. В комисията по досиетата, така както е изискала тя от районите комисии са представени данни за всички регистрирани кандидати", уточни председателят на ЦИК. 

Получени са 195 машини за гласуване с инсталирана демоверсия, която е с реални брой регистрирани кандидати. По предварителни данни в около 245 секции ще има машинно гласуване. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня