Цигари, опаковани като бисквити, задържаха на Митница Лом
Цигари, опаковани като бисквити, задържаха на Митница Лом / netinfo

Митничари задържаха цигари, опаковани като бисквити. През нощта на 7 януари в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат мобилен екип на Митница Лом спрял за проверка товарен автомобил с българска регистрация, превозващ групажна стока от България за страна от ЕС.

Една от превозваните пратки била обявена в товарителницата като 200 кг бисквити, разпределени в осем кашона и етикетирани със стикери на българска марка. При проверката обаче било установено, че вместо бисквити кашоните съдържат общо 6720 кутии (134 400 къса) цигари, всички с български акцизен бандерол. Липсвал обаче  задължителният при подобен превоз опростен придружителен документ.

Тютюневите изделия, за които е направен опит да бъдат опаковани като бисквити, са задържани в склад на Митница Лом, продължава работата по установяване изпращача на стоката.

Експерти коментират, че подобна нерегламентирана търговия е изгодна дори когато цигарите са редовно закупени в България, поради по-високите цени на тютюневите изделия в Западна Европа.