Четири курса над Рила извършиха френските самолети
Четири курса над Рила извършиха френските самолети / снимкa: DarikNews

Четири курса са извършили до 11 часа днес над огненото огнище в парк Рила пристигналите френски самолети. Това съобщи за Дарик директорът на Областната дирекция на „Полицията” в Благоевград, комисар Константин Титянов.

Самолетите, които са с вместимост на вода в резервоарите по шест тона, започнаха гасенето към 9 часа. Пилотите зареждат вода от язовир "Искър" по решение на Кризисния щаб в Благоевград.

„Вече има реален ефект от гасенето на пожара в западната част на парк "Рила", в непосредствена близост до новия ски-център Картала и до вилната зона на Благоевград”, коментира комисар Титянов.

По-рано главен комисар Николай Николов, директор на „Национална служба пожарна безопасност и защита на населението” каза, че няма промяна в ситуацията с пожара в Национален парк „Рила”. За сега той е локализиран. Огнеборците не позволяват на огнената стихия да се прехвърли към други части на планината или към частни и вилни имоти. В интервю за Дарик, Николов съобщи, че от тази сутрин двата френски самолети, специализирани в гасенето на пожари, влизат в действие, като вода ще се черпи от язовир “Искър”.