Останалите ще протестират пред Министерски съвет утре
Правителството и част от земеделците подписаха общо споразумение на среща в Министерският съвет.

"Добавихме към текста само една точка, съгласно която ще има група, която ежемесечно ще проследява изпълнението на споразумението и ще обсъжда законите и всичко, което е важно за земеделците", обяви премиерът Николай Денков.

Фермери изляха 16 тона мляко на пътя Русе-Велико Търново (СНИМКИ/ВИДЕО)

В тази група ще участват представители и на други браншови организации от земеделието, които пожелаят, добави земеделският министър Кирил Вътев.
 

земеделци и правителство споразумение
МС

Останалата част от протестиращите земеделци не приемат условията, които са им предложени. Във вторник те организират голям протест пред Министерския съвет.

"Всеки има право да протестира в рамките на закона. Бяха поставени определени изисквания от фермерите по отношение на войната в Украйна, зелената сделка и тн. Всички тези проблеми имат отражение в споразумението, което подписахме днес. Нека всеки, който има претенции да го прочете първо", заяви акад. Денков.

"Колкото до искането да си подаде оставката министър Вътев - то не може да е към него адресирано. Да пратят писма до мен, до Мария Габриел, до Народното събрание. Но нека да има ясни мотиви, а досегашните мотиви вече фигурират в това споразумение", заяви на брифинг премиерът.

Протестиращите земеделци: Искаме 432 млн. лв. за чувствителните сектори

Самият Вътев обясни, че проблемите на земеделците по нищо не се различават, но по думите му интересите се различават. Според него разделението в земеделието е от десетилетия. Земеделският министър каза, че за да се справят с това разделение и за да се постигне баланс са потърсили за съветник и Илия Проданов, но по време на предишни протести той се е оттеглил. „Сега кажете кой кого и как разделя“, призова Вътев.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня