Дъжд на Гергьовден. Това показват средносрочните модели за времето, представени в "Дарик кафе" преди серията от почивни дни. Валежи ще има на много места, но главно в следобедните часове.

Валежите ще са краткотрайни, но интензивни, придружени с гръмотевични бури. В отделни райони ще има и градушки.
 
13 приказно красиви места, които да посетите тази пролет (СНИМКИ)

В понеделник вятърът в източната половина от страната ще бъде от север-североизток, предимно умерен.Новата седмица ще започне с температури около 21 и 26 градуса.

Следваща седмица ще премине под знака на типично майско време - слънце до обед, повече облаци следобед и валежи до полунощ. Очаква се понижение на дневните температури до 19 до 25 градуса.

Температури до 34 градуса през май

На 7 и 8 май въздушната маса над страната ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, мощна в следобедните часове и до полунощ. На много места ще има краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури.
 

Thinkstock/Getty Images


Очакват се и градушки, предупреждават и синоптиците от НИМХ към БАН. Най-голяма вероятност за значителни по количество валежи има в понеделник, на места, главно в западната половина от страната. Временно затихване на явленията в повечето райони ще има след полунощ и в ранните сутрешни часове. Вятърът ще се задържи предимно от североизток, слаб до умерен, във вторник за кратко ще бъде от северозапад.

Температурите ще се нормализират и преобладаващите максимални ще бъдат между 21 и 26 градуса. Минималните стойности в повечето райони в понеделник ще са между 12 и 17 градуса, във вторник - с 2-3 градуса по-ниски.