3,50 лева за литър средна цена, ако България не получи изключение от ембаргото - това прогнозират от бранша. В момента плащаме средно 3,16 лева за литър бензин и 3,28 лева за дизел. Добрият сценарий - България е включена в списъка с изключения и цените се задържат около сегашните си стойности. Експертите са единодушни - спиране на вноса на руски нефт неминуемо ще доведе до ценови сътресения, независимо дали сега или след 2 години. Независимо от това вариант, в който Европа и България остават без горива, не съществува, посочва NOVA.

„27% от нефта, които се ползва в Европейския съюз идва от Русия. Няма да е никак лесно, вероятно ще има сътресения, но да говорим, че ще останем без гориво е повече от несериозно”, категоричен е Васил Начев, енергиен експерт.

При налагане на ембарго, веднага ще го усетим по джоба си. „Ако съответно се наложи да се продава по-скъп нефт, а на практика „Лукойл” да бъде в състояние да прехвърли цялата надценка върху цените на дребно и това наистина да повлияе върху инфлацията. Тъй като знаете, горивото е основен  суровина или източник за енергия за голяма част от икономиката”, посочи икономистът Евгений Кънев.

Бензиностанциите също виждат положителен и песимистичен сценарий, спрямо това дали България ще получи гратисен период за руския нефт. При отказ, цените на горивата на дребно бързо ще стигнат средно 3,50, предупреждават от бранша. „От съседните държави вноса е малко по-скъп. Да речем една Гърция нямаме ЖП, всичко ще трябва да е на авто. Една Турция трябва да товарим на кораби, не се знае как ще се случат нещата. Така че ще има едно драстично увеличение”, заяви Димитър Хаджидимитров, Асоциация на малките търговци на горива.

Положителният вариант – цените да се задържат близо до сегашните си стойности. „Има едно увеличение на фючърсите на дизела и бензина -  за бензина вече го виждаме на колонките, но предполагам, че следващите седмици няма да има някакво кой знае какво драстично увеличение, може би 1-2-3 стотинки максимум”, посочва Хаджидимитров.

В понеделник барел петрол сорт „Брент” се продаваше за 120 долара.През последните дни цената му плавно се покачи с около 10 долара. За сравнение на 24 февруари, когато започна войната, беше 85 долара.
nova.bg