Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров отправи сигнал до Инспектората на Висшия съдебен съвет по досъдебното производство срещу председателя на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов.

„Русофили” взели 2,2 млн. рубли от Решетников и над 31 хил. евро от Цветан Василев

Малинов беше привлечен към наказателна отговорност по обвинение в шпионаж в началото на месец септември, а съдът му определи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 000 лева.

Арестуваха за шпионаж част от ръководството на движение „Русофили“ (ОБЗОР)

Причината за сигнала на Цацаров, който е адресиран и до административния ръководител на Специализирания наказателен съд, е станал друг сигнал от наблюдаващия прокурор по делото Мария Макрелова. В него тя посочва, че адвокатите на обвиняемия Малинов са поискали мярката му за процесуална принуда, която съдържа и забрана той да напуска страната, да бъде отменена. Повод за тяхното искане е бил организирано в периода 1-5 ноември мероприятие в Руската федерация, инициирано от Фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз. На него Малинов бил поканен за участие и връчване на правителствена награда. От своя страна съдия Андон Миталов е дал разрешение Николай Малинов да напусне пределите на страната за посочения период. Според главния прокурор обаче съдията е дал разрешение без да се произнесе по отправеното пред него искане за цялостна отмяна на мярката.

Прокуратурата публикува доказателства за шпионажа на Малинов (СНИМКИ)

Ето защо Сотир Цацаров настоява да бъде извършена проверка по хода на това производство.

Пълният текст на сигнала от Главния прокурор