Николай Малинов
Николай Малинов / БГНЕС, архив
Специализираната прокуратура предостави допълнителна информация по шпионския скандал и разследването срещу Николай Малинов. От институцията публикуват приобщен екземпляр на докладната записка на български език, заедно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая. Файловете са със заличени лични данни и не съдържат факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи или изрази.

Според доказателствата през 2013 г. фирмата "Бромак" ЕООД на Цветан Василев е дарила 31 515 евро на Движение "Русофили" за изработване на паметен знак "Самарски кръст" в 200 екземпляра. Сред изнесените документи е и сключен договор между Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ) и Националното движение "Русофили" от 2013 г. Движението, председателствано от Малинов, е получило 2,2 млн. рубли за журналистически материали, които да отразяват вътрешната и външна политика на България.

Вижте Договора за дарение 

Освен това е публикувана и експертиза от чат приложението "Телеграм" на заместника на Николай Малинов - Юрий Борисов. В него той си пише с жена на име Ивелина. Темата на разговора е необходимостта от създаването на истинска русофилска партия, която да влезе в парламента и да играе ролята на балансьор.

Разпечатките от експертизата на компютъра на Малинов - Вижте ТУК 

На 12.09.2019 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България разгласи докладна записка на руски език, изготвена от обвиняемия Николай Малинов, в която, в качеството на председател на „Национално Движение Русофили“ в Република България, е изложил вижданията си за геополитическа преориентация на България и стратегия чрез която същата да бъде постигната.

Докладна записката - Вижте ТУК 

Вижте и останалите материали по делото .

Договор

Споразумение