Димитър Георгиев
Димитър Георгиев / БГНЕС
При операцията първоначално са били задържани 8 души, каза Младен Маринов пред депутатите
Установена е схема, свързана с пране на пари, заяви пред депутатите председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев по повод на шпионския скандал, довел до арести и обвинения. Георгиев заедно с вътрешния министър Младен Маринов бяха изслушани в пленарната зала по искане на мнозинството във връзка с шпионския скандал, по който бяха задържани и разпитани част от ръководството на Движение "Русофили" на 9 септември сутринта. 

По време на акцията, проведена на територията на три града – София, Перник и Брезник, първоначално са били задържани общо 8 души, уточни Маринов. 
Впоследствие само Николай Малинов се сдоби с обвинение в шпионаж, а останалите бяха освободени.
 
Според събраната информация от контраразузнаването схемата се е използвала за трансфер на финансови средства от руски гражданин, ръководител на чужда организация – Общество „Двуглав орел“, с интереси в различни области и в обществения и политически живот на страната.

Борисов за шпионската афера: Нямам роля и нямам нищо против хората, които обичат Русия

„Чрез схемата се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната“, категоричен бе Димитър Георгиев. 

По данни на разследващите Николай Малинов е контактувал с двама чужди граждани. 

„Чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада“, обясни още Георгиев. Според ДАНС двамата са развивали съвместна дейност и действали координирано. Малинов е поддържал дългогодишни контакти с тях и многократно е пътувал за срещи до Руската федерация, където е получавал задачи, а в някои случаи и финансови средства. Председателят на „Русофили“ дори е изготвил докладна записка на руски език, свързана за „необходимостта от геополитическата преориентация на България“. В нея се предлага още провеждането на мероприятия, свързани с вътрешнополитическия живот на страната.