Бойко Борисов МС
Бойко Борисов МС / БГНЕС
Премиерът припомни, че е ходил и в Кремъл, и в Белия дом, а други никъде не са стъпвали
Бойко Борисов коментира аферата с шпионажа за Русия, излязла наяве през последните дни. По думите на премиера пред министрите преди началото на правителственото заседание, скандалът не трябва да се обвързва с отношенията ни с Москва. От коментара му се разбра, че по случая нашите служби са работили съвместно с партньорските, оттам нататък е поела прокуратурата. 

ДАНС: Николай Малинов е получавал пари и задачи от чужди организации 

"С т. нар. шпионски скандал се опитват да поставят на една плоскост отношенията ни с Русия", реагира Борисов.
 
"
Когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето МВнР реагира. Така че, не виждам никакво основание да се свързват едното и другото. Когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, нашите служби работят по тази тема, заедно с партньорските служби, и това го прави прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес. Този процес ще се движи на база следствието, което тече. Ние дори с нашия кмет в Казанлък сме участвали на Копринка в мероприятия. Краси Велчев е председател на комисията по българо-руско сътрудничство", посочи Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Той добави и че всички неправителствени организации имат право да развиват своята дейност.

"Едните подкрепят религията, други обичат Русия, други - САЩ, трети Европа... Но нашата геополитическа ориентация, подкрепена от всички партии, много преди ГЕРБ да я има, е пътят Европейският съюз и НАТО", обобщи премиерът.

Борисов подчерта, че нямат нищо против хората, които обичат Русия.

"Бил съм и в Кремъл, и в Белия дом. Има хора, които за три години не са били нито в едното, нито в другото", коментира той.

"Ако знаехме, че такава злоба ще предизвика купуването на най-добрия самолет F-16, а не тия "Грипени", сигурно нямаше изобщо да се занимавам...", продължи премиерът.

Той настоя и че няма направление, по което правитеството да работи по-слабо от предишните години, като изтъкна повишаването на доходите и борбата с корупцията и контрабандата.

"А като дойде петък, магистралите отесняват и всички отиват на почивка. Кое ще отвоюват? Откакто сме ние, София е по-чиста от Берлин", заключи премиерът по повод заканата на бившия омбудсман Мая Манолова, която ще атакува кметското място в столицата.

Борисов отговори и на критиките на червената опозиция, че ресорът, който е получила България в Еврокомисията, е по-слаб от тези, които са били предлагани. Още снощи в профила си той поздрави еврокомисаря Мария Габриел. 

Борисов: Мария Габриел ще ръководи успешно поверения й ресор

"Политическите ни опоненти направиха коментари, които, ако имаха малко опит, нямаше да направят. Темата "образование и иновации" в програмата на правителството е първа точка. То е първа точка и в програмите на опозицията. Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен точно с това похвали правителството.

България беше оценена като държава, която в традициите си има добро образование, култура, спорт и мозъци от типа на Джон Атанасов. Ресорът, който получихме, е първа точка не само в България, а и в Европа. А то е да са даде бъдеще на младите хора, да станем конкурентоспособни на САЩ и Китай.", посочи премиерът.

Той контрира БСП и за коментарите им, че България е изпуснала поста върховен представител по външна политика на ЕС.

"Когато договаряхме всички постове, трябваше да договорим и поста на МВФ - една от двете глобални институции.Трябваше първо да се преборим в Европа, надделяхме в Европа, САЩ застнаха зад нас, Русия, Китай, арабските страни, Африка, Индия ни остава сега. Знаете ли как се променят правила за избор на шеф на МВФ, ако няма тази огромна подкрепа за българския кандидат в случая", обясни Борисов. Разликата между двата поста - външен министър на Европа и шеф на МВФ е 1000 млрд. долара бюджет и глобална работа в целия свят", обясни Борисов.