Цацаров да публикува пълния доклад за проверката в МВР, настояват от БХК
Цацаров да публикува пълния доклад за проверката в МВР, настояват от БХК / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров дължи на обществото да публикува доклада, който ще му се предаде, относно твърденията за тежка злоупотреба със СРС-та, за която сигнализира Сергей Станишев, заявяват от Българския хелзинкски комитет. Според организацията обществото трябва да се увери в надеждността на прокурорската проверка и изводите от нея.

Обществото има право да си състави изводи относно качеството на прокурорската работа по случая, като види методологията на проверката - разпитани ли са всички релевантни служители, проверени ли са всички конкретни факти в сигнала, апелират от БХК.

„Проверка само по документи е априори ялова. Ясно е, че ако Цветан Цветанов е нареждал престъпно подслушване, то не е документирано. Обществото има право да прецени за себе си надеждността на резултатите от проверката - има ли бели полета и противоречия; има ли необосновани, повърхностни, тенденциозни изводи. Публикуването на методологията на проверката и резултатите от нея не означава разкриване метода на самото подслушване. Ето защо, няма законова причина, нито легитимна обществена цел да се държи докладът в тайна от обществото”, отбелязват още от организацията.

Ако докладът не бъде публикуван, а вместо това главният и градският прокурори направят общи твърдения за неразкрито престъпление, каквито са всеобщите очаквания, само ще се потвърди общественото мнение, че прокуратурата оневинява МВР и, в частност, Цветанов и Борисов, изтъкват още от Българския хелзинкски комитет.