Българското и румънското правителство ще заседават съвместно
Българското и румънското правителство ще заседават съвместно / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
По време на разговорите си с премиера на Румъния Калин Попеску-Таричану премиерът Сергей Станишев е получил уверения за ускоряване на работата по „Дунав мост” 2. Премиерът на Румъния е на работна посещение у нас. „Водещ приоритет в отношенията между двете държави е развитието на общата инфраструктура”, допълни Сергей Станишев.

"Наш дълг е политическите отношения да подпомагат икономическите", каза Калин Попеску-Таричану и допълни, че транспортните коридори трябва да бъдат добре координирани, за да бъдат полезни и за двете държави.

Според премиера Сергей Станишев България и Румъния са извървели много труден път към Европейския съюз и сега заедно преживяват адаптацията към европейските правила на живот.

„Имаме много близки нива и на икономически растеж, и на инвестиционна активност в двете страни, дори и проблемите ни са много близки. И в двете страни върви ускорено догонване на доходите, и дори по отношение на инфлацията констатирахме едни и същи феномени. Юли и август са били рекордни по сравнение с всички предишни месеци, което е свързано в голяма степен и с лошата селскостопанска реколта, каза още българският премиер.

Сергей Станишев и Попеску-Таричану са се договорили за съвместно заседание на българския и румънския кабинет по проекти от взаимен интерес.