Българските власти в смут от завръщането на Гълъбин Боевски
Българските власти в смут от завръщането на Гълъбин Боевски / снимка: БГНЕС
Българските власти в смут от завръщането на Гълъбин Боевски
67613
Българските власти в смут от завръщането на Гълъбин Боевски
  • Българските власти в смут от завръщането на Гълъбин Боевски

Завръщането на Гълъбин Боевски в България предизвика смут сред родните институции. Оказа се, че националният шампион по вдигане на тежести е бил освободен от затвора, където излежаваше 9-годишна присъда за наркотрафик, още преди шест месеца. Нито прокуратурата, нито правосъдното ни министерство обаче са били информирани за развоя на случая.

Министерството на вътрешните работи пък разбира за освобождаването на спортиста едва вчера, когато Боевски вече е в самолета на път за вкъщи. В крайна сметка все още не е ясно каква е точната причина бразилските власти да освободят олимпийския ни шампион и до колко това е обичайна процедура за тях.

Пред журналисти самият Боевски заяви, че вече е свободен човек и никога няма да се завърне в Бразилия.

Късно снощи стана ясно, че в следобедните часове осъденият за трафик на наркотици шампион по вдигане на тежести се намира на родна почва. Това обаче се оказа изненада за властите у нас. Помолени да коментират случая министърът на правосъдието Зинаида Златанова и главният прокурор Сотир Цацаров заявиха, че нямат нищо общо с процедурата по освобождаването на Боевски и разкритикуваха липсата на информация от външното ни министерство.

„Колкото е съществувала изненада у вас от факта, такава изненада е съществувала у мен, у колегите ми, а доколкото разбирам и у министъра на правосъдието”, каза Цацаров. Попитан дали това е нормално, той заяви: „Може би въпроса трябва да го зададете на външно министерство, не на мен”.

„На гражданина е издаден очевидно документ за самоличност, с който той се е прибрал от Бразилия в страната. Такава информация нямахме, а не беше лошо да имам”, коментира Златанова.

На въпроса на какво се дължи все пак изненадващото завръщане на осъдения за наркотрафик спортист, главният прокурор сподели предположенията си. „Доколкото разбирам касае се за правна фигура, която бразилското право нарича експулс на осъдено лице. Т.е. лице, при което има влязла в сила присъда, осъдено е на лишаване от свобода, и по преценка на бразилските власти не изтърпява това наказание, а се изпраща в страната, на която е гражданин”, обясни той.

В крайна сметка самият Гълъбин Боевски потвърди предположението на главния прокурор и пред дома си даде кратко изявление. „Каквото добро можа да ми се случи, ми се случи. Нямам новини да ви кажа. Ако мислите, че мога аз да влияя на бразилската съдебна система, значи ме смятате за много сериозен човек. Вие виждате, на 13 март аз получих дерета си за експулсао и шест месеца след това съм тук. Не виждам защо всички казват, че е толкова изненадващо”, лаконичен беше спортистът.

Гълъбин Боевски заяви още, че вече е свободен гражданин и няма никакви задължения към Бразилия, без обаче да обясни каква е причината за това. Той беше арестуван на летището в бразилския град Сао Пауло с 9 кг кокаин преди две години. В последствие той бе осъден на 9 години и 4 месеца лишаване от свобода по обвинение аз наркотрафик. През 2012 г. на втора инстанция  съдът в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион по вдигане на тежести. Очакваше се по случая да се произнесе и Върховният касационен съд.