/ ThinkStock/Getty Images
Български снайпреист с изумителен рекорд, произведе и „невъзможен изстрел“
98941
Български снайпреист с изумителен рекорд, произведе и „невъзможен изстрел“
  • Български снайпреист с изумителен рекорд, произведе и „невъзможен изстрел“
Снайперист от Българската армия се отличи с уникален изстрел, поставяйки рекорд. В състезание за военни снайперисти от НАТО, с участието на 19 нации, военнослужещият от 31-ви механизиран батальон ефрейтор втори клас Крум Хаджипетков прави точен изстрел на километър и половина с пушка, подпряна на раницата му и с една ръка по мишена 50 см на 1 м.
 
Постижението му е обявено за рекорд, тъй като стандартното разстояние за стрелба  по такава мишена е от 200 м до километър. При стрелба на най-къса дистанция от 106 м  ефрейтор Хаджипетков вкарва три куршума в една дупка - набити един в друг. Това според закона на балистиката се води, че е невъзможно.
 

ThinkStock/Getty Images


В Хасково има стрелкови полигон, където тренират с оръжия, които са на въоръжение в Българската армия. В Германия, където се провежда състезанието, ефрейтор Хаджипетков стреля на 830 м и на малко над 1 км с различни оръжия. Уникалното при изстрела му на 1,5 км е, че той стреля с пушка, подпряна на раницата му и с една ръка. Преди тази стрелба има крос от 21 км тичане със снаряжение и раница с пясък - общо около 25 кг.
 
Т.е. има цял куп неща, които реално пречат на точността за такава стрелба и въпреки това той реализира рекорд. На това разстояние стрелят още американци, холандци, финландци и др. Само българският снайперист обаче успява да уцели мишената и то още с първия изстрел.
 
При толкова далечни изстрели се вземат предвид много показатели, дори въртенето на Земята и въздушните течения. Най-голямо влияние има вятърът. Той е най-непредвидим и може да духа от няколко посоки с различни скорости. В момента на изстрела на българина има сравнително лек вятър.
 
Финландец наблюдава и потвърждава попадението в мишената на 1,5 км, а германец изчислява разстоянието с прецизен лазерен далекомер и дава останалите специфични данни и замервания. Те двамата се подписват за рекорда, който българинът постига при стрелбата.
 

ThinkStock/Getty Images


Ефрейтор Хаджипетков е стрелял на най-къса дистанция - на разстояние 106 м, където вкарва три куршума в една дупка - набити един в друг. Това според закона на балистиката по принцип се води, че е невъзможно. На 252 м вкарва три куршума в обем от десет стотинки. На 500 м и малко над тях уцелва топче за тенис на маса. На 800 м уцелва портокал в центъра. Над 1 км е по стандартна мишена.
 
Ефрейтор Крум Хаджипетков признава, че да бъде снайперист е детската му мечта.  Още когато е бил на 7 години е искал да уцели капачка от бутилка, но не е знаел как да стреля. Тогава той стреля със спортна пушка с оптика с четирикратно увеличение, което е много малко.
 
Стреля по капачката на 50 м. Измисля си начин да стреля и успява да я уцели  с първия изстрел. Още пазя тази капачка и това ме мотивира да стана снайперист, спомня си днес ефрейтор Хаджипетков.